Dit is een expertquote van Ralph Severijns, Onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen, Het Nederlandse Rode Kruis.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Griekse kustwacht greep niet in uit angst voor kapseizen
Voor de kust van het Griekse eiland Peloponnesos heeft zich een ramp voltrokken. Een overvolle boot met daarop ruim 700 migranten is omgeslagen. Tientallen mensen zijn hierdoor om het leven gekomen en nog honderden mensen worden vermist. Het Rode Kruis biedt hulp aan de mensen die zijn gered.
De oversteek over de Middellandse Zee is de meest gevaarlijke route ter wereld. Sinds 2014 zijn al ruim 26 duizend mensen vermist geraakt of overleden op de Middellandse Zee. We zien helaas regelmatig tragische berichten voorbijkomen in het nieuws over migranten die omkomen op zee tijdens hun gevaarlijke reis. We moeten oppassen dat we niet aan dit nieuws gaan wennen. We zien het dodental in het nieuws, maar moeten ons beseffen dat dit gaat om mensen. Mensen die ook een zoon of dochter zijn van iemand, of kinderen hebben. Mensen op de vlucht voelen zich gedwongen om enorme risico's te nemen om toegang te krijgen tot een veilige plek. Bescherming en hulp komen vaak te laat. Het Rode Kruis is voorstander van veilige routes naar bescherming, zodat mensen op zoek naar bescherming deze op een veilige manier kunnen vinden.
Vanaf het eerste moment na de schipbreuk bij Peloponnesos zijn Rode Kruis-hulpverleners ter plekke om de geredde mensen te helpen. Ze verlenen eerste hulp, delen eten uit en andere noodzakelijke hulpgoederen. Ook geven zij psychosociale hulp. Rode Kruis-hulpverleners geven aan dat de mensen die de tocht hebben overleefd in shock en in de war zijn. Ze willen weten wat het lot is van hun familieleden die met hen op de boot zaten.
Dit is een origineel bericht van Rode Kruis
Ga naar alle berichten van deze organisatie.