'Sportvissers moeten stoppen met het gebruik van schadelijk vislood'

19 SEP 2024 13:29 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Hendriks

Aanleiding:
Duikers ruimen kilo's lood op in zee bij Zoutelande

Duikers hebben kilo’s lood opgeruimd dat in zee lag voor de kust van Zoutelande. Het lood is afkomstig van sportvissers die lood gebruiken om hun lijnen te verzwaren. Hoewel steeds meer sportvissers overstappen, ligt er veel lood in Nederlandse sloten, meren en zeeën. Een te hoge blootstelling aan lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Sportvissers doen er goed aan geen vislood meer te gebruiken.

Sportvissers kunnen hun vislood verliezen als de lijn breekt door bijvoorbeeld sterke stroming of obstakels. Plankton, planten, schelpdieren en vissen kunnen lood dat achterblijft in het water binnenkrijgen. Door opstapeling in de voedselketen kan de mens er uiteindelijk ook aan blootgesteld worden. 

Sommige sportvissers kiezen ervoor zelf vislood te gieten. Ze smelten dan lood en gieten het vervolgens in mallen. Hierbij komen looddampen vrij.

Een te hoge blootstelling aan lood kan zorgen voor bloedarmoede, een verhoogde bloeddruk, nierbeschadiging, miskramen, verstoring van de hersenen en het zenuwstelsel en een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Jonge kinderen zijn vooral gevoelig voor blootstelling aan lood. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed leren en gedragsstoornissen ontwikkelen, zoals agressie. Lood kan via de moederkoek bij ongeboren kinderen terechtkomen, waar het schade aan het zenuwstelsel en de hersenen kan toebrengen.

Sportvissers kunnen beter alternatieven voor vislood gebruiken, zoals gewichtjes gemaakt van (giet)ijzer, staal, mineraal (kiezelstenen), glas, wolfraam/tungsten en andere metalen of metaallegeringen. Alternatieven zijn vaak beter voor de natuur en gezondheid van mensen. 

Op de website www.waarzitwatin.nl geven we informatie over chemische stoffen in alledaagse producten.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid