'Monumenten snel isoleren geeft veel voordelen'

03 SEP 2024 16:56 | Mensen Maken de Transitie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Martha van den Hengel

Aanleiding:
Advies: pak oudste buurten in Amsterdam niet pas als laatste aan bij aardgasvrij maken | Het Parool

Wetenschappers van TU Delft en AMS Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) adviseren om niet langer te wachten met het verduurzamen van monumentale panden in de binnensteden. Juist in oude panden valt veel energie te besparen en kan de CO2-uitstoot worden verminderd. Goed nieuws, want de maatregelen die worden voorgesteld kunnen snel worden toegepast.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde van muren, het vervangen van enkelglas door zeer goed isolerend monumentenglas, het dichten van kieren en de isolatie van daken en vloeren.

Deze maatregelen kunnen het best grootschalig worden aangepakt om de efficiëntie te vergroten. Het helpt als we niet huis voor huis, maar straat voor straat aanpassingen kunnen maken. Zo kan er gezamenlijk materiaal worden ingekocht en wordt samenwerking door de uitvoerende teams een stuk eenvoudiger.  

De verwachting is dat de prijs voor monumentenglas gaat dalen, zodra de vraag en daarmee de productie flink toeneemt. Dit type glas is belangrijk voor de energietransitie. De isolatiewaarde is zelfs zo groot, dat het aanbrengen van andere isolatiematerialen in sommige gevallen overbodig zal zijn. Een prijsdaling zal het glas bovendien interessant maken voor de isolatie van moderne woningen en voor bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.

Het onderzoek kan een belangrijke stap voorwaarts zijn in het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Het is natuurlijk wel cruciaal dat gemeenten hun monumentenbeleid hierop gaan aanpassen.  

Martha van den Hengel is directeur van Mensen Maken de Transitie en kan vertellen over de operationele kant van de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek