1 op de 6 mensen die stotteren denkt aan zelfdoding

16 OKT 2024 14:19 | Del Ferro Instituut

Wereld Stotterdag op 22 oktober vraagt aandacht voor de impact van stotteren

Amsterdam,16 oktober 2024 – Uit een enquête van het Del Ferro Instituut blijkt dat bijna de helft van de mensen met een stotterprobleem last heeft van depressiviteit en dat 1 op de 6 zelfs aan zelfdoding denkt. Deze bevindingen benadrukken de ernstige impact van stotteren op het sociale leven en de arbeidskansen van de getroffenen. In Nederland stotteren ongeveer 170.000 mensen, wat neerkomt op 1,5 procent van de wereldbevolking. Op Wereld Stotterdag, 22 oktober, wordt extra aandacht gevraagd voor hun situatie.

Pesten en discriminatie

De enquête, uitgevoerd onder 191 cursisten in Nederland en Duitsland, variërend in leeftijd van 8 tot 56 jaar, toont aan dat 78 procent van de respondenten wel eens gepest is vanwege hun stotteren, waarvan 20 procent vaak of altijd. Depressiviteit is een veelvoorkomend probleem, met 49 procent van de respondenten die aangeven in mindere of meerdere mate depressief te zijn geweest.

Een schrijnend voorbeeld is Stijn Raijmakers (26), die door jarenlange pesterijen en geen vooruitgang had na tien jaar logopedie een zelfmoordpoging ondernam. Gelukkig overwon hij zijn stotteren en schreef hij het boek "Alleen rust kan je redden", waarin hij zijn ervaringen deelt om anderen te inspireren en bewustzijn te creëren over de impact van stotteren.

Discriminatie op de arbeidsmarkt

De enquête wijst ook uit dat 40 procent van de respondenten zich soms of vaak gediscrimineerd voelt, vooral bij sollicitaties. Dit leidt vaak tot een beperkte studie- of beroepskeuze, zoals blijkt uit de verhalen van een analist die onderwijzer had willen worden, een designer die piloot had willen worden en een natuurkundige die droomde van een carrière als journalist.

De Del Ferro methode

De Del Ferro methode, ontwikkeld door operazanger Len Del Ferro, richt zich op het trainen van de middenrifspier als oorzaak van stotteren. Deze wetenschappelijke beproefde methode heeft wereldwijd duizenden mensen geholpen om stottervrij te worden. Tijdens een vijfdaagse cursus leren deelnemers hun middenrifspier te trainen en werken ze aan het vergroten van hun zelfvertrouwen en het overwinnen van spreekangst. Vanaf de eerste cursusdag spreken deelnemers al vloeiend.

Afschaffen Wereld Stotterdag

Ingrid Del Ferro, directeur van het Del Ferro Instituut, stelt dat Wereld Stotterdag eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. "Zolang nog talloze mensen onnodig stotteren, maken wij graag van deze dag gebruik om iedereen die stottert te informeren dat ook zij met motivatie volledig van het stotteren kunnen afkomen, waardoor mentale klachten tot het verleden behoren," aldus Del Ferro.

Voor meer informatie over de Del Ferro methode, bezoek www.delferro.nl.

Meer binnen de rubriek Zorg