Storm langs de kust een feit!

06 JUL 2024 14:36 | Infoplaza Network B.V. | Weeronline | Weerplaza | Meteovista

Op het weerstation in IJmuiden is het vandaag tot storm gekomen. Een uur lang werd windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van dit jaar een feit is, ongeveer een jaar na zomerstorm Poly.

Dat het vandaag onstuimig zou worden was al wel duidelijk, maar in de laatste weermodellen werd het windveld steeds intenser berekend, waardoor het op weerstation IJmuiden in Noord-Holland officieel tot storm kwam. De zwaarste windstoot tot nu toe is daar 97 km per uur.

Niet alleen in IJmuiden, maar ook elders in Nederland komen zware windstoten voor. Langs de gehele westkust zijn windstoten gemeten boven 90 km per uur en iets verder landinwaarts, zoals in Rotterdam en Amsterdam, waait het ook stevig met windstoten van meer dan 75 km per uur. Ook komende uren blijft het nog onstuimig, met de zwaarste windstoten in het Waddengebied.

1 jaar na Poly

Bijna exact één jaar geleden, 5 juli 2023, hadden we ook te maken met een zomerstorm, storm Poly. Storm Poly was de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in ons land. In IJmuiden kwam het tot een zeer zware storm (windkracht 11) en een windstoot van maar liefst 146 km/uur. In het noordwesten van het land was sprake van een code rood, weeralarm, vanwege de zeer zware windstoten.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/6-7-2024-storm-langs-de-kust-een-feit

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws