'Voor halen klimaatdoelen ligt de bal niet bij overheden alleen'

20 OKT 2021 17:14 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sjoerd Delnooz, Kiwa, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Klimaatakkoord Parijs niet nageleefd, olie- en gaswinning blijft juist toenemen | NOS

Ondanks alle internationale klimaatafspraken neemt de olie en gasproductie de komende twintig jaar wereldwijd toe en daalt de kolenproductie slechts licht. Dat blijkt uit een rapport van VN-milieuagentschap UNEP. Volgens UNEP blijven overheden miljarden euro’s pompen in olie- en gasprojecten, terwijl investeringen in duurzame energieoplossingen achterblijven. Een wrange constatering, want in de basis is de technologie hiervoor aanwezig en kunnen de technische uitdagingen die er zijn worden overwonnen.

Ver-van-mijn-bed-show

Dat we ruim vijf jaar na de ondertekening van het Parijse klimaatakkoord ook in Nederland nog niet op schema liggen is duidelijk. Voor de gemiddelde burger is het Parijs-akkoord en de doelstellingen daaruit nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Niet heel vreemd, want als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering worden er al snel grote woorden gebuikt als ‘energietransitie’, ‘alternatieve energiebronnen’ en ‘compleet nieuwe infrastructuren’. Burgers krijgen hierdoor het idee dat er eerst van alles geregeld moet worden en dat we pas daarna écht aan de slag kunnen met beter zorgen voor onze planeet.

In actie komen

Maar bij de overgang naar een duurzamere energievoorziening ligt de bal niet óf bij de overheid, óf bij het bedrijfsleven, óf bij de consument. De hele keten, van productie tot en met eindgebruiker, moet ambitie omzetten in daden. Je realiseert de energietransitie alleen als alle partijen in die keten zich hiervoor inspannen en in actie komen. Natuurlijk moeten overheid en bedrijfsleven kaders creëren waarbinnen grootschalige nieuwe energieoplossingen mogelijk worden. Natuurlijk moet het terugdringen van de CO2-uitstoot in bijvoorbeeld de industrie- en transportsector van bovenaf worden gereguleerd. En dat gebeurt ook al. Maar intussen moeten burgers niet vergeten wat ze zelf al kunnen doen. Zonnepanelen installeren, wat vaker de fiets pakken of net als tijdens de coronacrisis vaker thuiswerken.

Sjoerd Delnooz is unitmanager en expert waterstof en energietransitie bij Kiwa.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid