InspiringFifty bekroond 50 vrouwelijke rolmodellen in 'deep tech'

20 JAN 2022 10:37 | High Tech Campus Eindhoven

In de nieuwste editie van de InspiringFifty, Deep Tech Benelux+, zijn 50 vrouwelijke rolmodellen in de deep tech bekroond. Het is een lijst van inspirerende vrouwen die werken bij multinationals als Philips, TNO en ASML, deep tech start-ups en scale-ups, en universiteiten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

"We organiseren deze editie om techvrouwen die impact maken op de samenleving in de spotlights te zetten", zegt organisator Yvonne Boesten van HighTechXL, dat deep tech startups bouwt 'from scratch'. Samen met Fe+male Tech Heroes en AccelerateHER hebben ze de verkiezing georganiseerd.

Er is een groot gebrek aan diversiteit in de techsector. "Minder dan 20 procent is vrouw", vertelt Ingelou Stol, oprichter van Fe+male Tech Heroes, het diversiteitsinitiatief van de High Tech Campus in Eindhoven. "Om dit te veranderen, kunnen rolmodellen het verschil maken. Met deze lijst zetten we vrouwelijke talenten in de spotlights, en laten we zien wat er allemaal mogelijk is. Om te inspireren, van jong tot oud." 

Voor bedrijven in de techwereld is het aantrekken van talent cruciaal. En daarin speelt diversiteit een grote rol: "Uit onderzoek blijkt dat diverse teams leiden tot de beste innovaties, en dat is essentieel in een regio als bijvoorbeeld Eindhoven, waar bedrijven werken aan de nieuwste technologieën die de wereld gaan veranderen”, aldus Boesten. “Je wilt dat ieder talent zich hier thuis voelt." 

Deze InspiringFifty-lijst draait om talent in 'deep tech', wat het beste kan beschreven worden als de meest geavanceerde technologieën die worden ontwikkeld. Het zijn sleuteltechnologieën die belangrijke, wetenschappelijke vooruitgang en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen mogelijk maken. 

Van de 90 vrouwen die zijn genomineerd, komen er 37 uit Nederland, 11 uit België, 1 uit Duitsland en 1 uit het Verenigd Koninkrijk.

Een selectie van de vrouwelijke winnaars:

 • 8 zijn gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI)
 • 7 zijn onderdeel van een deep-tech startup of scale-up
 • 7 werken bij multinationals, waaronder ASML, Signify, Philips, NXP en SAP
 • 4 werken bij onderzoeksinstituut TNO
 • 1 heeft geholpen bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van het Covid vaccin van Johnson & Johnson.

De lijst van winnaars is hier te vinden: https://inspiringfifty.org/deeptech-2022-winners

Een gerenommeerde jury beoordeelde de genomineerden, waaronder:

 • Hans de Jong, Commissaris, voormalig president van Philips
 • Herman Boom, Executive Vice President ASML
 • Deeptha Khanna, Executive Vice President Philips
 • Manon Janssen, CEO Ecorys
 • Tom Vanhoutte, Partner imec.xpand
 • Brigit van Dijk-van De Reijt, CEO BOM
 • Lene Hviid, Global Manager, Shell Research Alliance
 • Sophie Vandebroek, Honorary Professor KU Leuven, voormalig CTO Xerox

Oorspronkelijk was er een awardshow gepland voor december 2021, maar vanwege de huidige Covid-maatregelen in Nederland is dit uitgesteld. De organisatie zal in het voorjaar van 2022 een nieuwe datum aankondigen.

Over InspiringFifty:

InspiringFifty is een initiatief van EQL:HER (AccelerateHER) dat als doel heeft de diversiteit in de technologie sector te vergroten door vrouwelijke rolmodellen meer zichtbaar te maken. Het InspiringFifty programma is in het leven geroepen om vrouwen met een uitmuntende carrière in de technologie in de schijnwerpers te zetten, aanvankelijk begonnen in Nederland en nu in negen chapters over de hele wereld. 

Over HighTechXL:

HighTechXL is een deep-tech venture builder gevestigd in Eindhoven, Nederland. Op basis van geavanceerde technologieën afkomstig van wereldwijd erkende onderzoeksinstellingen en technologiebedrijven, in combinatie met sterke teams, creëert HighTechXL bedrijven die een positieve impact hebben op maatschappelijke uitdagingen. Om deze impact op de maatschappij te bereiken, wordt ondernemend talent gestimuleerd en geïnspireerd om hun volledige potentieel te bereiken en anderen te inspireren om hetzelfde te doen. HighTechXL werkt nauw samen met het unieke Brainport ecosysteem, partners en innovators over de hele wereld. 

Over Fe+male Tech Heroes:

Fe+male Tech Heroes is in 2019 opgericht door Ingelou Stol en Hilde de Vocht van High Tech Campus Eindhoven en is een platform dat mensen samenbrengt om samen oplossingen te vinden die leiden tot het verhogen van diversiteit in de technologiesector. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de tech wereld, ze maken slechts 20% uit van het tech personeel. Onderzoek toont aan dat teams die bestaan uit verschillende geslachten, achtergronden en werkervaringen tot de beste innovaties leiden, maar het implementeren van diversiteitsprogramma's in bedrijven is moeilijk. Na twee korte jaren en vele uitverkochte evenementen, telt de community al duizenden leden.

Voor vragen kun je mailen naar Ingelou Stol, oprichter Fe+male Tech Heroes: ingelou.stol@hightechcampus.com

Meer binnen de rubriek Wetenschap