Waarom spelen ook voor volwassenen belangrijk is
• Mensen die spelen zijn flexibeler en staan open voor veranderingen
• oefen je je sociale en emotionele vaardigheden
• Volwassenen met een speeltekort verliezen hun optimisme en raken vastgeroest
En toch wordt er nauwelijks gespeeld in organisaties
Werk is serieus en moet ergens toe leiden. Werknemers zitten gevangen in systemen die hen controleren en reguleren. Hun speelruimte is beperkt. Ze lijden daardoor massaal aan wat professor Mathieu Weggeman ‘terminale serieusheid’ noemt.
Ga weer spelen, ook (juist) in je werk
Door te spelen ontwikkelen mensen hun sociale en emotionele vaardigheden, een voorwaarde om de menselijke maat terug te brengen in organisaties. Ze bepalen samen het speelveld en de spelregels, en gaan zich daardoor weer verantwoordelijk en betrokken voelen voor hun werk. Spelen geeft energie, experimenteerruimte, creativiteit en plezier…
Maar hoe dan?
Gewoon door te doen. Verander die saaie vergadering in een energieke brainstorm. Moet je een rapport schrijven? Stop er een model in, of een mooie tekening. Een vervelend klusje? Beloon jezelf door stickers te plakken. Bij tien stickers trakteer je jezelf op een vrije middag.
Dat klinkt wel heel simpel
Spelen is ook simpel, iedereen kan het. Maar het is vooral een mindset: durf je te spelen? Durf je ‘gek’ te doen? Kun je werk ook zien als spel? Kun je de terminale serieusheid van je afschudden en weer een beetje kind zijn?
Het grote Fröbelboek voor Adviseurs is een oproep om weer te gaan spelen in organisaties. Het boek is geschreven voor adviseurs, maar het bevat ook voor andere werkenden handige tools en gedachtenexperimenten om hun werk weer speels en leuk te maken.
Ben Kuiken is schrijver en organisatiefilosoof. Marijne Vos is organisatieadviseur en workshop-facilitator.