'Na concrete resultaten moet vrouwenquotum ook voor de rest van bedrijven gelden'

06 SEP 2022 14:16 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Britt Blomsma, Ebbinge, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Fors meer vrouwelijke commissarissen, bij bestuurders gaat het minder hard

Op 1 januari 2022 is het vrouwenquotum ingevoerd. Deze geldt voor de kleine honderd beursgenoteerde bedrijven die ons land rijk is. Binnen een jaar zijn concrete resultaten zichtbaar: 47 van de 85 nieuwbenoemde commissarissen zijn vrouw. Een goede reden om het vrouwenquotum ook voor de andere 99 procent van de Nederlandse organisaties in te voeren. Bij voorkeur morgen. De overheid is aan zet.

Het vrouwenquotum kwam er na vele jaren vergaderen. Dat het werkt, bewijzen de eerste cijfers van de Female Board Index. Voor het eerst in de geschiedenis werden meer vrouwen dan mannen benoemd als commissaris bij een beursgenoteerde onderneming. Het probleem is dat de quota voor nog geen honderd bedrijven in Nederland gelden. En dan ook nog enkel voor de Raad van Commissarissen en niet voor het bestuur en management.

De overheid zou het vrouwenquotum in moeten voeren voor alle Nederlandse organisaties én uit moeten breiden naar bestuurders en directeuren. Pas dan komen er wezenlijk meer vrouwen in topposities en wordt diversiteit in leiderschap merkbaar.

Het zal organisch ook wel goedkomen. Over een jaar of tweehonderd. Laten we daar als Nederland niet op wachten, zeker niet nu een duidelijk wet direct resultaten geeft.

Dit is een expertquote van Britt Blomsma, directeur bij Ebbinge.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen