'Salderingsregeling vormt een barrière voor noodzakelijke mindset van de energietransitie'

21 MRT 2024 14:29 | Sessy
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Twan Vooijs

Aanleiding:
Solar Magazine - Salderingsregeling zonnepanelen: energiebedrijven teleurgesteld over rapport ACM

De salderingsregeling was ooit een stimulans voor de adoptie van duurzame energie, maar vormt nu een obstakel voor de mindset die nodig is voor een succesvolle energietransitie. Hoewel bedoeld om de overstap naar zonne-energie aantrekkelijker te maken, legt de langdurige handhaving ervan de nadruk te veel op korte termijn financiële voordelen, waardoor consumenten het grotere plaatje uit het oog verliezen. 

Duurzame innovaties zoals warmtepompen, thuisbatterijen en elektrische auto's moeten gezien worden als meer dan economische investeringen; ze zijn cruciale stappen richting een toekomst met minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het draait om het verlagen van ons fossiel brandstofverbruik en het investeren in onze planeet.  

De afbouw van de salderingsregeling kan op korte termijn als een tegenvaller voelen, maar biedt ons ook een kans om slimmer en bewuster om te gaan met energie. Door onze apparatuur strategisch in te zetten op momenten dat het milieu er het meeste baat bij heeft, dragen we bij aan een duurzamere wereld.    

Er zijn manieren om het financiële aspect van duurzame energieoplossingen te verzachten. Door energieverbruik te optimaliseren en in te zetten op momenten van lage vraag, kunnen we de kosten drukken en tegelijkertijd het milieu sparen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning en bewustwording rondom energiegebruik en -productie. 

Laten we de salderingsregeling erkennen als een overgangsfase naar volledige duurzaamheid. De ware kracht van duurzame technologieën ligt niet in financiële besparingen, maar in hun bijdrage aan onze collectieve ambitie voor een groenere planeet. Het is tijd om voorbij de korte termijn te kijken en te investeren in onze gedeelde toekomst. 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Sessy

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid