'Vannacht en vrijdag opnieuw sneeuw op komst'

09 MRT 2023 17:11 | Weeronline

Dit is een expertquote van Johnny Willemsen, Meteoroloog, Weeronline, Weerplaza, Metevista, en Infoplaza.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Code geel in hele land vanwege gladheid | ANP

Het is afgelopen dagen op meerdere plekken in het land tijdelijk wit geweest. Vanavond, vannacht en vooral morgen volgt opnieuw sneeuw. Vooral in Groningen, Friesland en Drenthe kan een sneeuwdek ontstaan, maar tijdens de vrijdagavondspits kan op grote schaal overlast door sneeuw ontstaan.

Vanavond valt vooral (natte) sneeuw in Friesland, Groningen en Drenthe, de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden bij temperaturen rond het vriespunt. Ook vannacht en een deel van vrijdagochtend valt in deze regio’s (natte) sneeuw. Waarschijnlijk blijft de sneeuw het beste liggen in de zuidoostelijke helft van Friesland, het zuiden en oosten van Groningen en grote delen van Drenthe. Regionaal kan daar morgenochtend zo’n 4 centimeter sneeuw liggen op de grasvelden.

Vrijdagmiddag op veel meer plaatsen sneeuw

In de loop van vrijdagmiddag en -avond trekt een nieuw gebied met (natte) sneeuw over het noorden, midden en oosten van het land. De vrijdagavondspits kan hier hinder van ondervinden en het landschap kan wit kleuren. Ten zuiden van de lijn Zandvoort – Eindhoven zullen ook op veel plaatsen vlokken te zien zijn, maar de kans dat hier iets van blijft liggen is uiterst klein.

In de late avond en nacht naar zaterdag wordt het op een lokale sneeuwbui na droog en klaart het op. Het gaat op grote schaal vriezen met minima rond het vriespunt vlak aan zee tot zo’n -5 plaatselijk in het binnenland. Naast gladheid door sneeuw(resten) kan het op wegen die niet worden gestrooid op veel plekken glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer