Koninklijke Nederlandse Munt onthult unieke herdenkingsmunten voor 200-jarig bestaan KNRM

05 APR 2024 08:30 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Vandaag heeft de Koninklijke Nederlandse Munt bijzondere herdenkingsmunten van 5 en 10 euro gelanceerd voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dit gebeurde op bijzondere wijze: vanaf een boot nabij Urk werd de herdenkingsmunt onthuld, door deze uit het water te halen. De munt, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, staat stil bij de onbeschrijfelijke moed van de KNRM vrijwilligers die, met gevaar voor eigen leven, al 200 jaar de zee op gaan om mensen te redden. De herdenkingsmunten zijn direct te bestellen op www.knm.nl.

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos.” 

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en krijgt nu dus ook een herdenkingsmunt.

Dynamisch muntontwerp

De herdenkingsmunt werd ontworpen door Coralie Vogelaar, die vooral keek naar de dynamiek van de zee. Op de voorzijde staat een en profil beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt.

Hoge resolutie-beeldmateriaal van de KNRM 200 jaar herdenkingsmunt kunt u hier downloaden: https://we.tl/t-cR0ePollKN Meer informatie over de herdenkingsmunt vindt u op www.knm.nl. Over de Koninklijke Nederlandse Munt Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws