Registreren van mobiele werktuigen loopt achter

08 JUN 2021 07:00 | RDW

Voor 1 januari 2022 moeten mobiele werktuigen zijn geregistreerd bij de RDW. De registratieplicht (land)bouwvoertuigen is op 1 januari 2021 van start gegaan en geldt voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Het aantal geregistreerde MMBS’en loopt achter op de verwachtingen.

Wat is een MMBS?

Een MMBS is een rijdend werktuig. Hieronder vallen voertuigen als terminaltrekkers en heftrucks. Heftrucks hoeven niet in alle gevallen te worden geregistreerd. Meeneemheftrucks zijn uitgezonderd van registratie. Heftrucks zonder verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant die geen aanhangwagen trekken hoeven ook niet te worden geregistreerd. Bij twijfel of een voertuig onder de registratieplicht valt, is op de www.rdw.nl/registreren de keuzehulp te vinden. Die bepaalt aan de hand van gerichte vragen of een voertuig moet worden geregistreerd.

Aantallen

Er zijn inmiddels ruim 19.000 MMBS’en  geregistreerd bij de RDW, een kleine 15% van het totaal.  In totaal worden er 130.000 MMBS’en verwacht. Zowel bij de land- en bosbouwtrekkers als de land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken ligt het aantal geregistreerde voertuigen rond de 30% van het totaal.  Voor het eind van dit jaar moeten MMBS’en, land- en bosbouwtrekkers, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zijn geregistreerd. Zijn ze dat niet, dan mogen ze na 31 december 2021 niet meer de weg op.

Online registreren

Registreren van een MMBS kan online. Bij de registratie wordt een aantal voertuiggegevens gevraagd. Het is belangrijk de aanvraag goed voor te bereiden door deze gegevens alvast te verzamelen. Op de website is een hulpformulier te vinden . Hierop staan alle benodigde voertuiggegevens. Door dit formulier uit te printen en in te vullen, is de registratie een fluitje van een cent. Vanaf half juni wil de RDW ook een foto van het typeplaatje met daarop het Voertuig Identificatie Nummer. Voor extra uitleg over waar sommige gegevens te vinden zijn, staat er ook een filmpje op de website. Met de benodigde gegevens bij de hand is het online registreren van een voertuig heel eenvoudig. Als de juiste gegevens worden aangeleverd, kan de aanvraag ook snel worden afgehandeld.

Kentekenplaat en verzekering

Op elk (land)bouwvoertuig dat harder gaat dan 25 km/h moet een kentekenplaat. Ook een voertuig waarvoor een ontheffing nodig is, moet een kentekenplaat hebben. Vanaf 1 januari 2025 geldt de verplichting tot het voeren van een eigen kentekenplaat voor elk geregistreerd voertuig. Geregistreerde land- en bosbouwtrekkers en MMBS’en moeten net als nu ook worden verzekerd, maar na registratie specifiek op kenteken. Daarvoor moet het kenteken en de meldcode worden doorgegeven aan de verzekeraar.  Dit moet ook als het voertuig voor de registratie al bij de betreffende verzekeraar was verzekerd. Tot slot geldt voor trekkers op wielen met een snelheid boven de 40 km/h dat ze onder de APK-plicht vallen.

Meer binnen deze rubriek