Martijntje Bakker
Onlangs liet de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) jongeren aan het woord die het idee van het dragen van een fietshelm maar niks vonden. Ze kunnen naar eigen zeggen allen goed fietsen, gaan niet al te hard op de gewone fiets en vinden het gegeven dat je haar er mogelijk van door de war gaat uit den boze. Helaas laten de cijfers zien dat deze doelgroep zichzelf overschat en er meer bewustwording nodig is.
Volgens de meest recente cijfers van VeiligheidNL werden er in 2023 in Nederland 76.400 fietsers op de Spoedeisende hulp behandeld met letsel als gevolg van een verkeersongeval. In 70 procent van de gevallen ging het om een eenzijdig ongeval en in 79 procent van de gevallen reed men op een gewone fiets. Kijken we specifiek naar de groep jongeren van 12 tot en met 17 jaar, dan vormen zij 12 procent van alle fietsslachtoffers. Dit percentage is relatief hoog, aangezien deze groep maar 7 procent van de totale Nederlandse bevolking omvat.
De trend over de periode 2014 tot 2023 is nog zorgelijker. Zo steeg het aantal 12 tot en met 17-jarige fietsers, dat met ernstig letsel als gevolg van een verkeersongeval op de Spoedeisende hulp belandde, met 41 procent. Hoewel ik niet pleit voor een helmplicht, pleit ik wel voor gezond verstand en meer bewustwording, zodat jongeren zonder letterlijke kopzorgen kunnen blijven fietsen. Wanneer je namelijk bedenkt dat het dragen van een fietshelm de kans op hoofd- en hersenletsel met respectievelijk 62 en 36 procent kan verlagen, is het dragen van een helm eigenlijk een no-brainer om jezelf te beschermen.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024