'Anti-woke staat gelijk aan anti-vrouw'

10 JUL 2024 13:34 | Windkracht 5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nancy Kabalt-Groot

Aanleiding:
‘Anti-woke’ maakt topfuncties weer moeilijker bereikbaar voor vrouwen in de VS

De opkomst van anti-woke sentimenten maakt topfuncties weer moeilijker bereikbaar voor vrouwen in de Verenigde Staten. Dit is een stap terug in de tijd, naar een periode waarin vrouwen systematisch werden uitgesloten van topposities binnen bedrijven. Anti-woke is in wezen anti-vrouw en deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen.

De term ‘woke’ staat voor een bewustzijn van maatschappelijke ongerechtigheden en discriminatie. Het is helaas een besmette term geworden die door rechtse populisten is gekaapt. Volgens hen is diversiteit en inclusie overbodig en zelfs schadelijk. 

Diversiteit is goed voor de winst

Geheel onterecht. Uit onderzoek blijkt dat diversiteit binnen bedrijven niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid is, maar ook van economische winst. Zo hebben bedrijven met een hoge genderdiversiteit en gemende managementteams veel meer kans op bovengemiddelde winstgevendheid.

Het uitsluiten van vrouwen uit topfuncties is dus niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook schadelijk voor de bedrijfsresultaten. Innovatieve ideeën en verschillende perspectieven, die cruciaal zijn voor groei en succes, komen immers voort uit diversiteit. Bedrijven die zich laten leiden door anti-woke sentimenten snijden zichzelf in de vingers door waardevolle talenten te negeren en een vijandige werkcultuur te creëren.

Vrouwen verdienen dezelfde kansen

Bovendien is er de menselijke kant. Vrouwen verdienen dezelfde mogelijkheden als mannen om hun ambities na te streven en topfuncties te bekleden. Anti-woke geluiden ondermijnen deze fundamentele rechten en brengen ons terug naar een tijd waarin vrouwen als minderwaardig werden beschouwd.

Het is belangrijk om deze retrograde beweging af te wijzen en te blijven strijden voor een wereld waarin talent en inzet worden gewaardeerd, ongeacht geslacht. Het is tijd om het anti-woke sentiment te laten varen en te kiezen voor een inclusieve en winstgevende toekomst voor iedereen. 

Hopelijk waait deze zorgwekkende Amerikaanse ontwikkeling niet over naar Europa. 

Nancy Kabalt is bestuurder en toezichthouder in de energiesector en als lid van SER-topvrouwen actief voorvechter van diversiteit, gelijkheid en inclusie.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode