Graspollenpiek voorbij, bijvoet komt in juli in bloei

06 JUL 2024 07:05 | Meteovista

De piek van het graspollenseizoen is voorbij. Dit betekent niet dat de overlast ineens helemaal voorbij is, maar het gras staat niet meer zo massaal in bloei als in juni. Hierdoor zullen de klachten geleidelijk minder worden. Dit geldt niet voor wie gevoelig is voor kruiden. Deze bloeien in de zomer nog volop en in de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus veroorzaakt vooral de bijvoet bij veel mensen klachten.

In juli raken steeds meer grassoorten uitgebloeid en dat betekent dat de kans op hooikoortsklachten voor mensen met een graspollenallergie geleidelijk afneemt. Uiteindelijk zijn er vaak nog tot in september wel wat bloeiende grassen te vinden, maar de klachten worden minder heftig omdat de hoeveelheid graspollen in de lucht veel lager is dan in juni.

Ben je gevoelig voor het pollen van de bijvoet dan kun je bij overwegend droog weer nog veel klachten ervaren in de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus. De bijvoet verspreidt sterk allergeen pollen, waar behoorlijk wat mensen last van hebben. Daarna raakt de bijvoet uitgebloeid, maar volgt eind augustus en in september nog de ambrosia. Dit is een plant die niet op zo heel veel plaatsen bloeit, maar op plaatsen waar hij bloeit kunnen hevige klachten ontstaan. De ambrosia verspreidt zeer sterk allergeen pollen.

Warmer en zonniger weer vergroot kans op klachten bijvoet

Het koele en buiige weer van de afgelopen week hielp ook mee om de hoeveelheid graspollen in de lucht laag te houden, maar komende week zijn er meer droge en zonnige perioden en wordt het warmer. De overlast kan dan weer even iets toenemen, maar de klachten zullen niet meer zo heftig worden als in juni.

Voor de tweede helft van juli tonen de weermodellen een grote kans op normale tot bovennormale temperaturen. Daarbij lijkt het ook vaker droog en zonnig te zijn. Omdat in deze periode de bijvoet ook tot bloei komt zullen dan weer meer mensen hooikoortsklachten ervaren.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er dit jaar voldoende vocht aanwezig in de bodem voor de grassen en kruiden om te bloeien. In de voorgaande jaren was er in de zomer vaak een lange droge periode, waardoor (de bovenste laag van) de bodem uitdroogde en grassen en kruiden verdorden.

Online bericht: https://www.meteovista.be/nieuws/6-7-2024-graspollen-piek-voorbij-hooikoorts-nog-niet

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws