Onderzoek - Voetbal kijken: samen en bij voorkeur thuis

30 NOV 2022 11:14 | Counter Collective

Voetbal verdeelt Nederland: de ene helft van Nederland kijkt het liefst samen, de andere helft alleen

  • 56 procent kijkt sportevenementen het liefst met familie en/of vrienden
  • 51 procent kijkt sportevenementen bij voorkeur thuis
  • De TV wordt daarbij het meest gebruikt, gevolgd door laptop/tablet, beamer en mobiel

Kijkt Nederland voetbal het liefst samen of alleen? En liever thuis dan in de kroeg, de voetbalkantine of in een stadion? Iedereen beleeft grote sportevenementen op zijn eigen manier. Slechts iets meer dan de helft van Nederland kijkt grote sportevenementen, zoals de wedstrijden van het Nederlands elftal, samen met anderen. Blijkt uit onderzoek van XGIMI, producent van de nieuwste generatie projectoren en laser TV’s, onder meer dan 1.000 respondenten. 

image

Thuis kijken heeft in veel gevallen de voorkeur. Series, films, social media en korte video content consumeert men het liefst binnen de eigen vier muren. Opvallend is dat net iets meer dan de helft (51 procent) ook sportevenementen bij voorkeur thuis kijkt en 65 procent de voorkeur heeft om dit te kijken op een vaste TV. 

image

Gevraagd naar de voorkeur met wie Nederlanders naar verschillende content kijken blijkt, niet geheel onverwachts, dat social media en korte video’s vooral alleen worden gekeken (respectievelijk 72 procent en 52 procent). Als het gaat om films en sportevenementen kijkt 56 procent dit met familie/vrienden. Ook series zijn populair om met anderen te kijken. 43 procent geeft aan deze graag met iemand anders te kijken. 

image

Groot scherm belangrijk 

Een groot scherm is voor zestig procent van de mensen belangrijk. Dit geeft volgens de respondenten een andere ervaring dan wanneer er op een klein scherm gekeken wordt. Tex Yang, VP Global Business van XGIMI: “Een groot scherm geeft je het gevoel echt in de actie te zijn - zit je nog op je bank of heb je zin om te juichen in het stadion? Hoe meer mensen samen kijken, hoe groter het scherm moet zijn om zo'n gevoel te creëren. Terwijl een TV een goede keuze is om naar te kijken, kan een projector, die gemakkelijk een scherm van 200 inch of zelfs groter kan creëren, een meeslepende ervaring geven aan mensen die samen kijken. De tijd dat een projector groot en log was, moeilijk scherp te stellen was en een donkere ruimte nodig had, zijn dankzij XGIMI voorbij. Onze nieuwste generatie projectoren zitten vol met toonaangevende technologie voor een gebruiksvriendelijke installatie. Gewoon richten en aanzetten, met haarscherp beeld. Sportevenementen kunnen hierdoor gemakkelijk met een vriendengroep thuis op groot scherm bekeken worden.”

image

 

Meer binnen deze rubriek