Openingsfilm AFFR houdt vastgoedmarkt, bestuurders en architecten een spiegel voor

23 AUG 2022 17:08 | Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR)

Architectuur Filmfestival Rotterdam:

5 - 9 oktober 2022, LantarenVenster Rotterdam

AFFR OPENING NIGHT

Best in the World (Hans Christian Post, 2022, Wereldpremière)

Woe 5 okt 19:45 in Theater Zuidplein Rotterdam

Op woensdag 5 oktober opent de veertiende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam met de wereldpremière van Best in the World van filmmaker en schrijver Hans Christian Post. In deze confronterende documentaire laat de regisseur zien dat het hedendaagse Kopenhagen niet alleen de veelgeroemde inclusieve en creatieve stad is, maar dreigt te verworden tot een reservaat voor de rijken. Een teken aan de wand, ook voor Nederlandse steden. 

De film wordt vertoond in de grote zaal van Theater Zuidplein in Rotterdam. Na afloop is er via een live-verbinding een Q&A met de filmmaker en de burgemeester van Kopenhagen.

BEST IN THE WORLD

Een vlijmscherpe blik die verder kijkt dan het fotogenieke beeld van Kopenhagen als één van de beste steden ter wereld. Regisseur Hans Christian Post onderzoekt de keerzijde van de transformatie die Kopenhagen de laatste decennia heeft ondergaan: van een door schulden geplaagde industriestad tot een neoliberaal stedelijk landschap dat wordt aangejaagd door lage leningen.

De Deense hoofdstad wordt vaak gezien als één van de meest leefbare steden ter wereld. Dat was niet altijd het geval: dertig jaar geleden was Kopenhagen een industriestad die op de rand van het faillissement balanceerde. Door politieke en architectonische 'engineering' heeft is de stad totaal getransformeerd, maar tegen welke prijs? Vandaag de dag fungeert de stad als een aanjager van ongelijkheid, zowel binnen haar eigen grenzen als op het omliggende platteland. Wie profiteert er uiteindelijk van het aantrekkelijke nieuwe Kopenhagen?

Hans Christian Post, van wie eerdere films ook op AFFR vertoond werden, maakt in gesprek met architecten, activisten en schrijvers de balans op over de ontwikkeling van Kopenhagen, om zo vast te stellen dat de leefbaarheid van de stad op het spel staat. Een teken aan de wand voor steden over de hele wereld, inclusief ons eigen Rotterdam.

AFFR curator Jord den Hollander: “de perfecte opmaat voor het festival”

"Met de confronterende openingsfilm Best in the World focust AFFR op de groeiende ongelijkheid in de samenleving.

Kopenhagen, ooit het lichtende voorbeeld van een humane en open stad die voor iedereen betaalbaar was, blijkt verworden tot een bubbel die alleen nog maar bereikbaar is voor de rijken. Is Kopenhagen nu al wat grote steden elders in de wereld te wachten staat?

De film is de perfecte opmaat voor het Architectuur Filmfestival Rotterdam, dat met het thema Freeze Frame de bezoekers stil wil laten staan bij de grote uitdagingen van deze tijd."

Best in the World gaat op het Architectuur Filmfestival Rotterdam in parallelle wereldpremière, tegelijkertijd met het Copenhagen Architecture Festival. Aansluitend is er vanaf beide locaties een Q&A met regisseur Hans Christian Post, traditiegetrouw gevolgd door onze feestelijke afterparty.

FACTS & FIGURES AFFR 2022

Thema AFFR 2022: Freeze Frame

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Het festival verkent de relatie tussen film, architectuur en de stad, maar kijkt verder dan dat, met een uiteenlopend programma variërend van onderzoekende, in-depth documentaires tot lichtvoetige, onderhoudende films. Dit jaar is er speciale focus op de Family Affairs van architecten (familieleden die films maken over architecten in hun omgeving), op de manier waarop omgegaan wordt het Brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea, maar ook op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini, en over de toekomst van onze voedselvoorziening.

AFFR 2022 OPENING NIGHT (5 OKTOBER 2022)

Opening Night AFFR 2022 - BEST IN THE WORLD

Woensdag 5 oktober 19:45 (zaal open 19:00)

Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95, 3083 DP Rotterdam

Start programma 19:45

Kaartverkoop voor de openingsavond start op dinsdag 30 augustus

Kaarten via www.affr.nl

Download perskit

AFFR 2022

AFFR 2022 (5 t/m 9 oktober) Freeze Frame

LantarenVensterTheater Zuidplein (openingsavond)

Volledige programma online/start kaartverkoop festival op dinsdag 13 september.

www.affr.nl

Over AFFR

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur, door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat. Het vijfdaagse festival biedt een programma van maatschappelijk relevante, cinematografisch hoogwaardige films, shorts en documentaires met een focus op architectuur, stad en het stedelijk leven. Nu in de veertiende editie, is AFFR uitgegroeid tot hét toonaangevende filmfestival voor architecten, stadsliefhebbers, filmfanaten en studenten.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: ONDER EMBARGO TOT 30 AUGUSTUS 2022 

Voor alle persvragen - over persmateriaal, samenwerkingen, interviews met filmmakers of het AFFR team, screenings en accreditaties - kan je contact opnemen met Rookje Meijerink, PR & Pers AFFR, via rookje@affr.nl of 0031 (0)6 48 92 96 34 Een persbericht met ons volledige programma volgt op 6 september
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR)

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed