'Overheid moet voorkomen dat elektrische occasions naar het buitenland verdwijnen'

10 APR 2024 09:26 | Windkracht 5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Naïma Kassem

Aanleiding:
Elektrische occasions dalen in prijs, en de bodem is nog niet in zicht

Om te voorkomen dat grote aantallen tweedehands elektrische auto’s naar het buitenland verdwijnen, moet de overheid consistent zijn in het aanmoedigen van elektrisch vervoer. Nu is er voor consumenten te veel onduidelijkheid over subsidies, belastingvoordeel en de laadinfrastructuur. 

Ondanks de forse prijsdaling van tweedehands elektrische auto’s hebben Nederlandse consumenten weinig interesse in deze occasions. Dat is zonde en zorgwekkend, want overschakelen van fossiel naar elektrisch vervoer is hard nodig voor een schonere lucht in steden en het halen van de klimaatdoelen. Maar het gat tussen het streven naar duurzame mobiliteit en de daadwerkelijke adoptie ervan is nu te groot.

Terwijl andere landen elektrisch rijden stimuleren, moeten Nederlandse consumenten vanaf 2025 de volledige bijtelling en wegenbelasting gaan betalen. Dat maakt overstappen op elektrisch onaantrekkelijk. De wegenbelasting gaat op gewicht, dus voor een elektrische auto betaalt de consument meer dan voor een fossiel voertuig. Ook berichten over het beperken van laadmogelijkheden op bepaalde tijdstippen helpen niet. 

Om te voorkomen dat de auto’s naar het buitenland verdwijnen, moet de overheid bestaande aankoopsubsidies en de korting op de bijtelling overeind houden. Ook moet zij de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting handhaven.

Bovendien moet er meer worden gedaan om de twijfels rondom de levensduur en kosteneffectiviteit van elektrische auto's weg te nemen, aangezien de feitelijke betrouwbaarheid van deze voertuigen niet langer een punt van zorg is. Een batterijcheck bij aanschaf en garantie op de batterij zijn nodig.

Het behouden van elektrische occasions op de Nederlandse markt is niet alleen van belang voor de economie, maar ook voor het behalen van klimaatdoelstellingen. Het is essentieel dat alle belanghebbenden, inclusief consumenten, overheid en de auto-industrie, samenwerken om deze kans te benutten en de transitie naar elektrisch vervoer te versnellen.

 

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen