Winkelcentrum Hoog Catharijne pakt winkeldieven aan met collectief winkelverbod

12 FEB 2024 17:11 | Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Winkelcentrum Hoog Catharijne start met een collectief winkelverbod om de veiligheid te vergroten en overlast en winkeldiefstal drastisch te verminderen. Op maandag 12 februari vond de officiële aftrap plaats in het bijzijn van burgemeester Sharon Dijksma, eigenaar en ondernemers van het winkelcentrum en vertegenwoordigers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Foto-onderschrift: Aftrap collectief winkelverbod in winkelcentrum Hoog Catharijne. Op de foto: burgemeester Sharon Dijksma en Kees van Mourik (MediaMarkt).

Personen die in een van de deelnemende winkels in Hoog Catharijne agressief of gewelddadig gedrag vertonen, de huisregels overtreden of betrapt worden op winkeldiefstal, kunnen voortaan rekenen op een collectief winkelverbod dat geldt voor alle deelnemers. Het collectief winkelverbod is een gezamenlijk project van winkelcentrum Hoog Catharijne, haar ondernemers, het CCV en Platform Veilig Ondernemen (PVO). Dit partnerschap heeft geleid tot een effectieve strategie om overlast en winkeldiefstal aan te pakken, waarbij PVO expertise en ondersteuning heeft geboden op het gebied van criminaliteitspreventie.

Baas in eigen winkel

Om ondernemers te helpen bij het invoeren van een collectief winkelverbod, heeft het CCV een modelprotocol ontwikkeld met een bijbehorend registratiesysteem van de ongewenste bezoekers en een handige app om snel te zien wie een winkelverbod heeft of een waarschuwing heeft gekregen. “Wat ons betreft helpt het collectief winkelverbod ondernemers om weer baas in eigen winkel te zijn”, zegt CCV-directeur Patrick van den Brink. “Nu kunnen de deelnemende winkels collectief de toegang weigeren aan winkeldieven en overlastgevers, die na een waarschuwing nog een keer de fout ingaan. De praktijk toont aan dat het collectief winkelverbod ook preventief werkt. Het schrikt af als je de kans loopt om nergens meer naar binnen te mogen.”

Veilig werken en winkelen

"De lancering van het collectieve winkelverbod is een mijlpaal voor ons winkelcentrum. We zijn blij met de hulp vanuit het CCV, de steun van burgemeester Dijksma en de positieve reacties van onze ondernemers," zegt Tessa van Beekhuizen namens Klépierre, eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne. "Dit initiatief benadrukt ons gezamenlijke streven naar een veilige en gastvrije winkelomgeving voor iedereen."

Ook burgemeester Dijksma onderstreept het belang van dit gezamenlijke initiatief: “Met het collectieve winkelverbod hebben we een stevig middel in handen om winkeldieven en overlastgevers in Hoog Catharijne een halt toe te roepen. Dat is belangrijk, want zonder veiligheid heb je geen bedrijvigheid én geen gezelligheid in het winkelcentrum. Het is mooi om te zien dat de ondernemers zich daar samen met de gemeente, politie en andere veiligheidspartners hard voor maken.”

Delen van gegevens

Om gegevens en foto’s van personen met een collectief winkelverbod te mogen delen met elkaar, moet elke deelnemer een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het collectief winkelverbod systeem van het CCV heeft de goedkeuring van AP en voldoet daarmee aan alle privacyeisen. In Hoog Catharijne werd de 500ste vergunning uitgereikt door de AP.

Foto-onderschrift: Aftrap collectief winkelverbod in winkelcentrum Hoog Catharijne. Op de foto v.l.n.r.: Kees van Mourik (MediaMarkt), Monique Verdier (Autoriteit Persoonsgegevens), Tessa van Beekhuizen (Klépierre), burgemeester Sharon Dijksma en Patrick van den Brink (Het CCV).

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt