Cyber Ambassadeurs Breda winnen Hein Roethofprijs 2022

31 OKT 2022 16:56 | Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

De Cyber Ambassadeurs Breda hebben de Hein Roethofprijs 2022 gewonnen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. Op 31 oktober ontvingen de Cyber Ambassadeurs 20.000 euro en een klein kunstwerk uit handen van minister Franc Weerwind.

 Winnaars Hein Roethofprijs 2022: Cyber Ambassadeurs Breda

Foto: Winnaars Hein Roethofprijs 2022: Cyber Ambassadeurs Breda

Het was een oplettende politieman in Breda die opmerkte in de aangiftes hoe eenvoudig mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Steeds meer criminaliteit verplaatst zich naar het internet. Door de grote anonimiteit en doordat app-berichten, mails en nepwebsites een groot bereik bieden, worden steeds meer mensen online opgelicht. Voor een belangrijk deel is het succes van cybercriminelen de onwetendheid van veel gebruikers van digitale apparaten. “Als we de mensen meer kennis bijbrengen, dan kunnen we veel slachtofferschap voorkomen”, bedacht de politieman.  

 De aanpak Cyber Ambassadeurs Breda die uit deze observatie voortkwam, heeft de Hein Roethofprijs gewonnen. Het CCV reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband dat op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. De prijs werd uitgereikt door minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, op maandag 31 oktober in het koetshuis van het Utrechtse Kasteel de Haar.

Weerwind namens de jury: “U bent gekozen op basis van het actuele maatschappelijke vraagstuk waar het project zich op richt en de eenvoud van de aanpak.” De jury prijsde daarnaast de potentie om met deze werkwijze veel ellende te voorkomen. Weerwind: “Jullie zijn ook uitgeroepen als winnaar vanwege het verlagen van de drempels voor de slachtoffers om te praten over wat hen is overkomen. Tot slot telt mee het grote bereik in de wijk en de mogelijkheid voor het project om lange tijd te lopen.”

Online veiligheid is het doel van de Cyber Ambassadeurs. Vrijwilligers informeren hun buurtgenoten en maken hen digitaal weerbaarder. Met folders, cyberinformatieavonden of andere manieren om de kans op slachtofferschap van bijvoorbeeld whatsapp-fraude te verkleinen. Deze vrijwilligers volgen een opleidingstraject dat is samengesteld door de Avans Hogeschool, de politie en de gemeente.

In 2019 is de eerste lichting Cyber Ambassadeurs opgeleid. Hun online kennis dragen ze over op de mensen in hun omgeving, om zo de digitale veiligheid in Breda te vergroten. “Mensen schamen zich vaak voor het feit dat ze erin zijn gestonken en praten er liever niet over”, merkt een ambassadeur uit Breda op. “Maar als we het wel weten van elkaar en we wapenen ons ertegen, dan maken cybercriminelen veel minder kans.”

20.000 euro

Aan de Hein Roethofprijs is een geldbedrag verbonden van 20.000 euro en een klein kunstwerk van Jan Ketelaar. Dit bedrag is bestemd voor de versterking van het project. De Hein Roethofprijs had dit jaar 22 inzendingen. Naast de Cyber Ambassadeurs waren anti-wapen campagne ‘You Choose’ van de gemeente Haarlemmermeer genomineerd en Het Eindhovense ‘Bubble Games’, dat gepolariseerde groepen samenbrengt met VR-technologie. Een eervolle vermelding ging naar ADAMAS uit Amsterdam. Dit project legt een verbinding tussen de staat en de jongeren van de straat met zogenoemde credible messengers, rolmodellen vanuit de eigen omgeving.

Meer binnen deze rubriek