Monica Geuze slaat eerste munt voor 15 jaar Free a Girl

18 DEC 2023 17:35 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Amsterdam, 18 december – Vandaag heeft Monica Geuze de eerste penning geslagen voor Free a Girl, ter ere van het 15-jarig bestaan van de organisatie. De eerste slag van de penning is onderdeel van een programma dat in het teken staat van 15 jaar Free a Girl. De uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt, voor het eerst voorzien van een gratis NFT, is direct verkrijgbaar op www.knm.nl.

Monica: ‘Free a Girl heeft in de afgelopen jaren zo ontzettend veel bereikt! Van het creëren van een shift in bewustwording tot het bevrijden van meisjes uit afschuwelijke omstandigheden en hen de mogelijkheid bieden van een nieuwe, sterke toekomst. Ik vind dat waanzinnig en ben trots om als ambassadeur onderdeel te zijn van deze bijzondere en daadkrachtige organisatie.’

Speciale penning voor 15 jaar belangrijk werk van Free a Girl

Free a Girl werd opgericht in 2008 en heeft sindsdien al zo’n 7.000 meisjes bevrijd van seksuele uitbuiting, onder andere in India, Nepal, Bangladesh en Thailand. Het doel van Free a Girl is niet alleen het bevrijden en re-integreren van jonge kinderen, maar ook het bijstaan van survivors in de strijd om gerechtigheid.

Met de Free a Girl penning vraagt de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor de seksuele uitbuiting van jonge kinderen: naar schatting zitten zo’n 1,2 miljoen kinderen vast in een situatie van seksuele uitbuiting. Free a Girl ondersteunt wereldwijd activistische organisaties die er alles aan doen om meisjes te bevrijden: bevrijdingsteams trappen hier letterlijk deuren voor in.

"Als Free a Girl zijn we enorm vereerd om samen te werken met een instituut van statuur zoals de Koninklijke Nederlandse Munt. Dat zij deze munt aan ons wijden ter ere van ons 15-jarig jubileum, is  een prachtige erkenning van ons werk en de strijd die wij voeren. Deze samenwerking markeert niet alleen een mijlpaal in onze geschiedenis, maar bevestigt ook de noodzaak en het belang van onze missie: het bevrijden van meisjes uit iedere denkbare situatie van seksuele uitbuiting. Als ik zie hoe sterk de survivors zijn en hoe zij als changemaker verschil maken voor andere vrouwen, is dat een dankbare missie, iedere dag opnieuw. Samen met de Koninklijke Nederlandse Munt geven we een stem aan diegenen die tot nu toe ongehoord bleven en bouwen we verder aan een krachtige toekomst." – Kelly Schut, directeur Free a Girl Nederland

Ontwerp en oplage

Op de voorzijde van de penning staat de afbeelding van een jong meisje. De lijnen in de voorgrond duiden de gevangenschap aan waar veel jonge meisjes in zitten. Op de keerzijde van de penning is het logo van Free a Girl te zien. Net voor het logo rijst een vuist omhoog met daarin een gebroken ketting. Dit staat voor de vechtersmentaliteit van Free a Girl en aangesloten organisaties om zoveel mogelijk meisjes te bevrijden. Daarnaast symboliseert het de kracht van bevrijde meisjes zelf. De penning steekt in een toepasselijke coincard; de eerste coincard ooit van de Koninklijke Nederlandse Munt met een QR-code voor een NFT. De penning voor Free a Girl is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 4.000 stuks.

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws