Orkaan Debby onderweg naar Florida

04 AUG 2024 12:29 | Weeronline

In de Golf van Mexico bevindt zich tropische storm Debby. De verwachting is dat Debby sterker wordt en maandag als orkaan aan land komt in Florida in de regio Big Bend. De gemiddelde windsnelheid is nu 85 km/uur en dat komt overeen met windkracht 9. De komende uren zwelt Debby aan tot een orkaan van de eerste categorie met een gemiddelde windsnelheid van 140 km/uur.

Debby is de afgelopen dagen ontstaan boven Cuba. Inmiddels bevindt het systeem zich in de Golf van Mexico en inmiddels is het een tropische storm. De komende uren neemt de wind in kracht toe en wordt het een orkaan van de eerste categorie.

Debby beweegt langzaam naar het noorden en later naar het noordoosten boven de Golf van Mexico. Maandagochtend wordt de kust van Florida Big Bend bereikt als een orkaan van de eerste categorie met een gemiddelde windsnelheid van 140 km/uur. De windstoten komen rond 175 km/uur uit. Boven land zal Debby weer in kracht inboeten.

Veel regen

Er wordt niet alleen orkaankracht verwacht bij ‘landfall’, maar er valt ook veel regen. Over delen van noordelijk Florida wordt 150 tot 300 mm verwacht. Lokaal kan de komende dagen tot meer dan 500 mm vallen in Florida.

Doordat Debby over de oostkust van de Verenigde Staten trekt valt in Georgia en South Carolina 300-500 mm, maar tot eind komende week kan direct aan zee in de omgeving van Savannah zo’n 700 tot 800 mm vallen. Dergelijke hoeveelheden leiden ongetwijfeld tot overstromingen. In Nederland valt zo’n hoeveelheid regen normaalgesproken in een heel jaar.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/4-8-2024-orkaan-debby-onderweg-naar-florida

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws