Terugverdientijd zonnepanelen kan oplopen tot bijna 11 jaar door vaste terugleverkosten

30 MEI 2024 14:29 | Overstappen.nl

De terugverdientijd van zonnepanelen stijgt fors door de nieuwe vaste terugleverkosten en kan bij 7 zonnepanelen gemiddeld oplopen tot bijna 11 jaar. Dat is een verschil van bijna 5 jaar. Gemiddeld stijgt de terugverdientijd bij een enkeltarief van 30 cent per kWh met 59 procent. Bij een enkeltarief van 25 cent per kWh is de terugverdientijd gemiddeld zelfs 79 procent langer. Dit blijkt uit het onderzoek van Overstappen.nl waarin we uitzochten wat de terugverdientijd van zonnepanelen in verschillende scenario’s is. De vaste terugleverkosten stijgen mogelijk verder als het nieuwe kabinet de salderingsregeling in 2027 afschaft.

Terugverdientijd zonnepanelen per scenario

Overstappen.nl werkte drie type klanten uit: een klant met 7 panelen, een met 10 panelen, en een met 15 panelen. Alle panelen hebben in het onderzoek een vermogen van 400 Wattpiek met een jaarlijkse opbrengst van 370 kWh. In het onderzoek gaan we ervan uit dat zonnepaneelhouders 30 procent van de opgewekte stroom zelf gebruiken. De vaste terugleverkosten zijn gemiddeld genomen van de vijf goedkoopste aanbieders uit de energievergelijker van Overstappen.nl op 23 mei 2024.

Toenname energieleveranciers met vaste terugleverkosten

Steeds meer energieleveranciers brengen vaste terugleverkosten in rekening voor zonnepanelen-eigenaren. Dit komt door de extra kosten die energieleveranciers maken doordat Nederlandse huishoudens steeds meer zonne-energie opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Veel van deze huishoudens leveren tegelijkertijd stroom terug, terwijl de vraag naar stroom overdag achterblijft.

“De vaste terugleverkosten hebben een aanzienlijke invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Deze kosten zijn relatief nieuw en hebben veel (begrijpelijke) zorgen gecreëerd bij eigenaren van panelen. Echter, is het logisch dat de kosten zijn geïntroduceerd. Het alternatief is namelijk nog veel oneerlijker: de kosten die een leverancier maakt voor klanten met zonnepanelen worden dan verdeeld over klanten die geen zonnepanelen hebben. Deze groep heeft dan ook al tijden meebetaald aan de kosten voor klanten met zonnepanelen” zegt Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl.

Afschaffing salderingsregeling zorgt voor nog langere terugverdientijd

De analyse van Overstappen.nl laat zien dat de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk langer wordt door de invoering van de vaste terugleverkosten. Als de salderingsregeling in 2027 daadwerkelijk wordt afgeschaft, zal de terugverdientijd nog verder toenemen.

“De salderingsregeling kunnen we beschouwen als een van de meest succesvolle subsidies ooit. Inmiddels is Nederland koploper in aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Dat is een mooi resultaat, maar daar horen ook kosten bij. Dat de terugverdientijd opeens langer wordt is oneerlijk, maar dat klanten zonder zonnepanelen in tochtige sociale huurwoningen ook hebben meebetaald aan de kosten voor klanten met panelen is nog veel oneerlijker. Daarom is het logisch dat de vaste terugleverkosten zijn geïntroduceerd. De ACM houdt toezicht op de redelijkheid van deze kosten” geeft Schlagwein aan.

Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?

Het aanschaffen van zonnepanelen kan nog steeds interessant zijn, maar het is dan wel belangrijk om de opbrengst van de zonnepanelen zo veel mogelijk af te stemmen op het energieverbruik.

“Uit alle berekeningen blijkt dat de terugverdientijd langer is geworden. Toch blijft deze gunstig genoeg om de investering in zonnepanelen te maken. Dit kan voor meer of minder panelen. Zeker voor klanten die zelf verbruiken wat ze opwekken en niet heel veel terugleveren aan het net blijft de investering verstandig. Voor iedereen is deze keuze echter persoonlijk en daarom anders” aldus Schlagwein.


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws