'Dit weer is normaal in de herfst'

23 OKT 2023 11:11 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Veel wolken en soms regen, maar toch zacht herfstweer | Weerbericht | NU.nl

Het weerbeeld in de herfstmaanden september, oktober en november is wisselend. De herfstmaanden zijn de overgang van zomer naar winter en september is vaak nog aangenaam warm met veel zon. Geleidelijk wordt het kouder en in november kan het soms al winters zijn met vorst en ijs.

Gemiddeld over alledrie de maanden komt de temperatuur in de herfst in De Bilt uit op 10,9 graden. Overdag is het gemiddeld 14,7 graden en in de nacht 7,0 graden. Op veertien dagen (veelal in september en de eerste dagen van oktober) stijgt het kwik naar 20 graden en meer en op twee dagen daarvan is het 25 graden en meer. Het aantal dagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt is zes en op één daarvan daalt het kwik tot beneden de -5 graden (matige vorst). Het aantal ijsdagen met de gehele dag vorst is nul.

Wat is normaal in de laatste fase van oktober

In de laatste fase van oktober waarin we nu zitten is het gemiddeld in ons land 13 graden. Er valt ongeveer 26 millimeter en de zon is gemiddeld over het land 36 uur te zien (ruim drie uur per dag). Deze week overheerst de bewolking en is de zon niet of nauwelijks te zien. Het is dan ook vrij somber en er valt dagelijks regen. Aan die 26 millimeter gaan we wel komen gemiddeld gezien.

De temperatuur is met een graad of 14 gemiddeld een fractie aan de hoge kant. Al met al kunnen we stellen dat het deze week heel normaal herfstweer is met dagelijks regen en redelijk normale temperaturen. Alleen wat zonuren betreft is het aan de sombere kant.

Oktober

Oktober begon zeer warm. Inmiddels is de temperatuur redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat oktober tot dusver zeer warm verloopt. De gemiddelde temperatuur is 14,2 graden en dat is drie graden boven normaal. Alleen in oktober 2001 was het tot 23 oktober nog warmer. De zon heeft deze maand tot vandaag een normaal aantal uren geschenen, alleen het is kletsnat. In De Bilt is al 144 millimeter gevallen tegen 81 normaal in een hele maand.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid