Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Baby’s en peuters leren overleven in het water: ’In het begin wel een beetje eng’ | De Telegraaf
Hoewel het voorjaar nog moet beginnen, neemt met het zicht op de zomer het verlangen naar de zon en de zee toe. Daarmee stijgen ook de zenuwen rondom verdrinkingen. Voor ouders van jonge kinderen is zwemles de belangrijkste weg om daar iets tegen te doen. Alleen: lukt dat nog wel?
Jaarlijks sterven in Nederland bijna dertig kinderen aan (de gevolgen van) verdrinking, blijkt volgens De Telegraaf uit gegevens van het CBS. Om te zorgen dat mensen toch iets te kunnen bijdragen aan het gevoel van enige veiligheid, worden er allerlei type lessen aangeboden. De krant schrijft bijvoorbeeld over de ‘self rescue’ cursus’ voor baby’s door zwemlesorganisatie Children of the water van Zoë van Straaten.
Zwemles lijkt voor jonge kinderen echter hoe langer hoe meer een ontoegankelijke luxe te worden. Met de huidige wachtlijsten in het land en het grote aantal zwembaden dat sluit of dat de toegang beperkt, kan het zomaar zijn dat het tot het tiende jaar duurt voor een kind op zwemles kan.
Beseffen mensen wel dat zwemles een van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding is, waarbij goed voorbereidend werk van groot belang is? Met een kleine vier maanden te gaan tot de aftrap van de zomer moeten bij veel meer mensen de zenuwen toenemen over zwemveiligheid.
Ouders moeten zich meer en beter gaan oriënteren op zwemlessen. Zij moeten geen wonderen verwachten: zonder snelzwemcursus zullen kinderen die nog moeten starten vóór de zomervakantie niet gegarandeerd kunnen zwemmen.
Het nu al starten met zwemles, en waar mogelijk in de zomervakantie doorzwemmen, zijn essentieel voor ouders en kinderen in hun omgang met water.
Shiva de Winter, Voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid