'Water, troep, modder en de stank van verrotting in Limburg'

15 JUL 2021 13:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Eric Marcel Horssius, Krantz & Polak Resolve, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Deel A2 in Limburg afgesloten wegens overstromingsgevaar (bron: Rijkswaterstaat) | ANP

Zuid-Limburg druipt en kreunt. Het water druipt door de opgestapelde zandzakken. En natuurlijk houden stroomafwaartse gebieden, individuele inwoners en bedrijven hun hart vast. Schade werd, wordt en zal worden geleden.

De directe schade is te groot voor de enkele schouder. De vervolgschade zal nog vele malen groter zijn. Toegangswegen zijn nog weken onbetrouwbaar, verzakt of dreigen te verzakken. In elke bedrijfskolom vallen hiaten: kan een bedrijf uit het Gulpen en Geulgebied niet leveren, dan heeft een bedrijf elders in Limburg -en misschien wel Nederland- ook een productie of leveringsprobleem.

Niemand weet hoe hoog de schade zal uitvallen, de weersontwikkelingen in de Ardennen zijn onbekend, maar laat de experts vast bezoeken afleggen. Die begrijpen de bezorgdheid, het ongeduld, de wanhoop en behoeften van de gedupeerden.

De geschiedenis herhaalt zich

De geschiedenis van het Limburgse rivierengebied herhaalt zich. Het jaar 2021, kan zich voegen bij onder meer de jaartallen 1995, 1993, 1988, 1984. Wie de geschiedenis van Limburg en het water kent, zal geen schade hebben aan houten vloer of kamerbreed tapijt. Op de vloeren van kelders, begane grond en ja, zelfs eerste verdieping horen plavuizen en dubbel gebakken tegels. De inboedel bestaat uit lichte meubels, makkelijk te tillen en te stapelen, een noodzakelijk attribuut is de noodvlag.

Dijken zijn tegenwoordig hoger, zwaarder en breder, erop vertrouwen kan je nog steeds niet.

Artikel 21 Grondwet. De overheid moet Nederland en de Nederlanders tegen rampen beschermen. Ook moet ze het leefmilieu verbeteren. De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu.

Financiële tegemoetkoming

Met een schuin oog naar de laatste overstromingsperikelen in 1995, is het de hoogste tijd dat het Ministerie van Economische Zaken de ordners van 1995 uit de crisiskast halen. Lees de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen en zware ongevallen. Laat de gedupeerden niet in het water en de kou staan. Tijd om “een nader te bepalen bedrag aan Rijkssteun” toe te zeggen aan de gedupeerden bedrijven en inwoners. Laat plv Gouverneur Remkes deze oproep kracht bijzetten: bel met de minister, bel het Nationaal Rampenfonds en biedt kamers in het Provinciehuis aan als werkplek voor geselecteerde schade-experts en hun controleurs. Word het Limburgs Waterhoofd van 2021.

Ondanks dat de schadebudgetten, regelingen en parameters nog niet bekend zijn, is een “stand van zakenonderzoek” op zijn plaats. Invulling van variabelen komt later.

Meer binnen de rubriek Wegenbouw en waterbouw