Tropisch warm en grote kans op droge F1 race in Oostenrijk

29 JUN 2024 12:20 | Weeronline

Zondag vindt de Formule 1 race in Oostenrijk plaats onder tropische omstandigheden. Het blijft een groot gedeelte van de dag droog en zonovergoten. Tijdens de start van de race ligt de temperatuur rond een graad of 30. In de loop van de middag neemt de onstabiliteit toe wat gepaard gaat met enkele stevige onweersbuien die over het land trekken. In Spielberg lijkt het echter droog te blijven. De onweersbuien lijken hier pas in de avond over te trekken.

Het is al een tijdje zeer warm in grote delen van Oostenrijk, met op uitgebreide schaal tropische temperaturen van ruim 30 graden. Vrijdag werd er dan ook geracet onder volop zomerse omstandigheden, met volop zon. Ook vandaag is het tijdens de sprintrace en kwalificatie droog en veelal zonovergoten. De temperatuur loopt op de Red Bull Ring in Spielberg uiteindelijk op naar maar liefst 33 graden.

Tropisch warm en grote kans op droge race

Zondag is de dag van de race en ook dan lijkt er vooralsnog weinig te veranderen. De dag begint droog en veelal zonovergoten. De zon warmt de lucht snel op en omstreeks 10:00 uur is het al zomers warm met 25 graden in Spielberg.

In de loop van de dag neemt de onstabiliteit in het land toe en dit gaat gepaard met enkele stevige regen- en onweersbuien die vanuit het westen over het land trekken. Toch lijkt Spielberg het een groot gedeelte van de middag gewoon droog te houden. Tijdens de start is het nog ronduit zonnig en ligt de temperatuur rond een tropische 30 graden. Gedurende de race kunnen enkele stapelwolken over de regio trekken en het is niet geheel uitgesloten dat het richting het einde van de race tot een stevige onweersbui komt. Voor nu lijkt het er echter op dat de onweersbuien pas in de avond over de regio trekken. De kans dat de race droog verloopt is dus een stuk groter.

Hoge zonkracht en heet asfalt

De toeschouwers moeten rekening houden met de hoge zonkracht. De zon is zondag fel met zonkracht 7. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-25 minuten verbranden. Insmeren is dus zeker aan te raden!

Tijdens de race zondagmiddag wijst de thermometer waarden aan van een graad of 30. Met flink wat zon zal de temperatuur van het asfalt zelfs oplopen naar 50 tot maar liefst 60 graden. Iets voor de raceteams om rekening mee te houden.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/29-6-2024-f1-gp-weekend-Oostenrijk-Spielberg

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws