'Terecht geen pensioengeld meer voor fossiele industrie'

08 FEB 2024 13:16 | Windkracht 5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Nancy Kabalt-Groot

Aanleiding:
Ook pensioenfonds voor de zorg stapt uit Shell en BP

Pensioenfonds Zorg en Welkzijn (PFZW) maakt met het verkopen van 97 procent van de aandelen in olie- en gasbedrijven een duidelijke keuze voor een groenere wereld. Het is een dapper en duidelijk besluit dat het fonds geen geld meer investeert in bedrijven die niet of te traag omschakelen naar schone energie en die bijdragen aan de vernieling van de aarde. 

Het is cruciaal voor de energietransitie dat pensioenfondsen en banken hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten hun geld gebruiken om te sturen, door het in te zetten in toekomstbestendige technologie. Dat is dus impact aan twee kanten: geld verlaat vieze bedrijven en stroomt naar schone bedrijven. In het geval van PFZW gaat het om 2,8 miljard euro en 310 bedrijven waaruit het fonds zich terugtrekt. 

Het fonds heeft eerst geprobeerd als actieve aandeelhouder de fossiele bedrijven van binnenuit te veranderen. Dit heeft niet gewerkt, blijkt bijvoorbeeld uit de koers van Shell die ‘fossieler’ is dan ooit. Exxon Mobile bevecht haar aandeelhouders zelfs juridisch om fossiel te blijven. Fossiele bedrijven gedragen zich daarmee net als de tabaksindustrie. Ze houden vast aan hun oude, vervuilende verdienmodel en lijken geen moreel kompas te hebben. 

Het rendement van fossiele investeringen is nu weliswaar nog fors, maar is op de kortere termijn gericht. Op de lange termijn raakt hun belang uitgespeeld. Pensioenfondsen en banken doen er goed aan juist toekomstgericht te investeren. Dat geeft veel meer zekerheid voor de toekomst. 

 

Nancy Kabalt is energie-expert, werkzaam bij Windkracht 5 en vervult daarnaast verschillende functies als commissaris en bestuurder in de energie-sector.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen