'Eén op de drie zzp'ers is niet op de hoogte van nieuwe pensioenwet'

30 MEI 2023 13:13 | Knab

Dit is een expertquote van Oskar Barendse, Financieel Expert, Knab.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Waarschijnlijk groen licht nieuwe pensioenwet: dit moet je er over weten | RTL Nieuws

Maar liefst één op de drie zzp’ers is niet op de hoogte dat er binnenkort een nieuwe pensioenwet aankomt. Onder zzp’ers die jonger zijn dan 50 jaar, loopt dat percentage zelfs op naar 50 procent. Dat blijkt uit een enquête die Knab in april en mei hield onder ruim 1.800 zzp’ers.

Het is cruciaal dat zzp’ers zich bewust worden van de aanstaande pensioenwet en dat men begrijpt welk kansen deze nieuwe wet hen biedt. Die nieuwe wet is namelijk een verademing voor de zzp’er. Kortgezegd kunnen ze straks niet 13 procent, maar maximaal 30 procent van hun pensioengevend inkomen, fiscaal voordelig in een eigen pensioenpot storten.

Van degenen die wél weten dat de nieuwe wet eraan komt, heeft slechts 15 procent een goed beeld van de gevolgen voor hun specifieke situatie.

Kennis over nieuwe wet ook inkomensafhankelijk

Behalve leeftijdsafhankelijk, blijkt kennis over de nieuwe pensioenwet ook samen te hangen met de hoogte van iemands inkomen. Vier op de tien zzp’ers met een besteedbaar maandinkomen onder de 3.000 euro weten niet dat de nieuwe wet eraan komt. Onder zzp’ers die meer verdienen, gaat dat om twee op de tien.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen