Het gezondheidssysteem in Libanon verkeert in een ernstige crisis door aanhoudend geweld en de grootschalige vernietiging van zorgfaciliteiten. Sinds oktober 2023 zijn 134 aanvallen uitgevoerd op gezondheidsinstellingen, waarbij 212 zorgverleners het leven lieten. Alleen al tussen 11 en 14 november werden 67 gezondheidswerkers gedood en 72 verwond. Deze aanvallen hebben geleid tot de sluiting van 53 medische faciliteiten en acht ziekenhuizen, vooral in zwaar getroffen regio’s zoals Nabatieh. “De gezondheidszorg in Libanon staat onder enorme druk,” zegt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland. “Ziekenhuizen sluiten, zorgverleners werken onder levensgevaarlijke omstandigheden en honderdduizenden mensen krijgen onvoldoende medische hulp die zij zo hard nodig hebben.”
Meer dan 190.000 mensen verblijven momenteel in overvolle opvanglocaties verspreid over Libanon. Deze opvangplekken zijn niet ontworpen om zoveel mensen langdurig op te vangen. Gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen maakt de situatie levensgevaarlijk, met een verhoogd risico op uitbraken van infectieziekten zoals cholera. “De omstandigheden in deze opvangcentra zijn schrijnend,” waarschuwt Van Haeringen. “Zonder toegang tot schoon water, hygiëne en medische zorg zijn vooral kinderen, zwangere vrouwen en ouderen extreem kwetsbaar. Deze mensen hebben dringend hulp nodig.”
CARE biedt sinds het begin van de crisis hulp aan duizenden mensen in de zwaarst getroffen regio’s. Meer dan 10.000 hygiënekits en 29.000 liter schoon water zijn inmiddels gedistribueerd, en opvanglocaties zijn voorzien van essentiële spullen zoals dekens en winterkits. “We doen wat we kunnen, maar de behoeften overstijgen ruimschoots wat hulporganisaties kunnen leveren,” benadrukt Van Haeringen.
CARE Nederland roept de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in actie te komen. Het is essentieel om een einde te maken aan de aanvallen op zorgverleners en medische faciliteiten, zodat medische hulp veilig kan worden verleend. Ook is er dringend extra financiering nodig om tekorten te verhelpen, zoals medicijnen, schoon water en veilige opvangplekken. “Zonder een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren kunnen mensen niet rekenen op de levensreddende hulp die zij hard nodig hebben, en riskeren hulpverleners hun leven bij het uitvoeren van hun werk,” benadrukt Van Haeringen.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.