Het recente staakt-het-vuren in Libanon is een eerste stap richting een vreedzame oplossing en zorgt voor betere toegang tot humanitaire hulp. Ondertussen blijven de noden immens. CARE heeft direct gereageerd door de hulpverlening uit te breiden naar gebieden die eerder door het geweld onbereikbaar waren. “We zien mensen voorzichtig terugkeren naar hun huizen, maar de risico’s en de behoeften zijn nog altijd enorm,” zegt Reintje van Haeringen, directeur van CARE Nederland.
Sinds het staakt-het-vuren biedt CARE hulp in zwaar getroffen gebieden zoals Zuid-Libanon en de Bekavallei. De organisatie levert voedsel, schoon drinkwater en hygiënepakketten en werkt samen met lokale vrouwenorganisaties om bescherming en psychosociale ondersteuning te bieden aan de meest kwetsbare groepen. Hoewel de verbeterde toegang het mogelijk maakt om meer mensen te bereiken, blijven de uitdagingen groot. In veel gebieden vormen onontplofte munitie en beschadigde infrastructuur levensbedreigende risico’s voor zowel bewoners als hulpverleners.
Van Haeringen benadrukt dat de situatie ondanks het staakt-het-vuren uiterst fragiel blijft: “Het is een race tegen de klok om zoveel mogelijk mensen te helpen en gemeenschappen te ondersteunen bij hun herstel. Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap zich inzet voor een duurzaam staakt-het-vuren in de hele regio.”
CARE Nederland roept op tot extra internationale steun om de hulpverlening in Libanon verder op te schalen en de weg vrij te maken voor wederopbouw. “Deze beperkte stopzetting van het geweld biedt hoop, maar zonder blijvende vrede blijven miljoenen mensen in onzekerheid en gevaar leven,” aldus Van Haeringen.
Dit is een origineel bericht van CARE Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
03 JAN 2025