Lokaal stevige onweersbuien op komst

02 SEP 2024 14:49 | Weeronline

Regen- en onweersbuien trekken in de loop van de middag en vanavond vanuit het zuiden over ons land. Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met windstoten, hagel en veel regen in korte tijd. Vooral in het midden en oosten van het land kan de avondspits hierdoor wat drukker verlopen dan normaal.

Het is deze dagen opvallend warm in ons land. Gisteren werden zelfs datum-warmterecords verbroken, zowel in De Bilt als landelijk gezien werd het nog nooit zo warm op 1 september. Ook vandaag is het nog zeer warm voor de tijd van het jaar met maxima die uitkomen tussen 24 en 29 graden. Ter vergelijking: begin september zijn maxima van 19 tot 21 graden gebruikelijk. Die hoge temperaturen worden vandaag echter verdreven door enkele stevige regen- en onweersbuien.

Vanuit het zuiden stevige onweersbuien

Deze maandagmiddag is het op veel plaatsen eerst nog ronduit zonnig, maar vanuit het zuiden komen in de loop van de middag steeds meer stapelwolken voor. In Duitsland en België ontstaan al vrij snel enkele stevige regen- en onweersbuien en deze trekken gedurende de middag en avond verder noordwaarts. De meest pittige buien lijken voor het oosten van ons land bestemd te zijn en vallen waarschijnlijk in de loop van de avond pas.

Lokaal kunnen de buien gepaard gaan met onweer, hagel, windstoten en veel regen in een korte tijd. Het is vooral oppassen voor wateroverlast. De buien zijn lokaal van karakter en er zijn ook plaatsen in het land waar nagenoeg niks zal vallen. Vooral in het uiterste westen is dit het geval. Aan het einde van de avond verlaten de meeste onweersbuien via het noorden het land.

In ons live-blog zijn de komende uren alle laatste updates te volgen: https://www.weeronline.nl/liveblog

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws