'Verdrinkingsdrama in Halle toont opnieuw gevaren van koudeshock'

01 NOV 2021 09:52 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Man (44) die broers wil redden uit vijver verdronken, één kind (11) gered, ander (6) in levensgevaar | AD

Na het dramatische verdrinkingsincident donderdag in Halle in België, waarbij een man van 44 de dood vond bij zijn poging twee jongens die in het water gevallen waren te redden en een van de jongens in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, is het ook noodzaak om in Nederland te waarschuwen voor het gevaar van koud water. Al eerder dit jaar verdronk een 22-jarige inwoner uit Nijmegen, waarschijnlijk door de koudeshock.

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid roept ook in Nederland op om aandacht te besteden aan de gevaren van koudeshock (ook wel cold shock genoemd). Er zijn verschillende soorten shocks die het menselijk lichaam ernstig kunnen beschadigen. De cold shock is onder de bevolking over het algemeen minder bekend dan andere shocks. Bij een cold shock gaat je lichaam in shock nadat je in erg koud water terecht bent gekomen.

Een cold shock is een reactie van het lichaam. Je lichaam reageert op de grote temperatuursverandering die het op enkele seconden ervaart. Hierbij gaat het meestal van warmte naar koude temperaturen. In eerste instantie zal je lichaam proberen om zichzelf op te warmen. Dit doet het door de spieren aan te spannen en los te laten. Dit uit zich in trillen over heel het lichaam. Ook zal je ademhaling versnellen en oppervlakkig worden. Ook je bloeddruk en hartslag zullen snel stijgen. Wanneer je snel blijft ademen, kan dit overgaan in hyperventilatie. Na enkele seconden kan een persoon met een cold shock heel gedesoriënteerd zijn in de tijd en ruimte. Bovendien zorgt de koude voor het verkrampen van de spieren, waardoor de persoon zich nog moeilijker kan bewegen.

Het is mogelijk om aan een cold shock te sterven. Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je je in koud water bevindt, kun je door de versnelde ademhaling water inademen. Op die manier verdrink je aan een cold shock. Een andere manier waarop de persoon kan sterven, is door deze te snel op te warmen. Wanneer iemand onderkoeld is en het slachtoffer wordt zeer snel opgewarmd, zal de lichaamstemperatuur nog steeds dalen. Daardoor kan de persoon sterven aan hypothermie of onderkoeling.

De oplossing is het uitvoeren van een lang gekoesterde wens tot preventief informeren van mensen, te beginnen in het basisonderwijs. Door volwassenen en kinderen er op tijd over te informeren, kunnen er dingen voorkomen worden.

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Bronnen: vtr.be, infonu.nl en savetyboat.nl. 

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme