Prachtige fietsroutes met soms een oranje tintje
Ons buurland heeft tien hoogwaardige fietsroutes langs rivieren aangewezen, de ‘Top-rivierroutes’. Deze voeren de sportieve vakantieganger langs de mooiste plekjes van Duitsland, met veel regionale cultuur, romantische kastelen, culinaire specialiteiten, stedelijke flair en nationale parken en natuurgebieden. Alle tien hebben ze hun eigen charme. Hieronder twee routes met een ‘oranje tintje’: de Elberoute en de Lahnroute. Ze leiden je langs een aantal hoogtepunten van de bekende Oranjeroute, die geheel en al gewijd is aan de historische band met het Nederlandse koningshuis.
Elberadweg_Meissen (c) Erik_Gross DML_BY
De Oranjeroute
Voor iedereen die een vorstelijke vakantie wil beleven: de Oranjeroute, een rondweg, is 2.300 kilometer lang en loopt langs 24 Duitse plaatsen, die allemaal een historische band met het Huis van Oranje hebben. En wie vorsten zegt, zegt kastelen. Maar er is meer moois te bewonderen. Elk stadje heeft een geheel eigen karakter: van oud-Hollandse gevels en vakwerkhuizen tot boeiende musea. Op de speciale Oranjeroute-website staat een overzichtskaart met de highlights per stad. Ter verdere voorbereiding is daar ook informatie over vorsten te vinden: van Amalia van Solms en koningin Emma tot Willem van Oranje en prins Claus.
De Elberadweg
De Elberadweg, langs de groene oevers van de Elbe, is bijna 1.300 kilometer lang en loopt van het Tsjechische Reuzengebergte via Dresden, Maagdenburg en Hamburg naar de Noordzee. Unieke cultuur en bruisende metropolen worden afgewisseld met ongerepte natuur en je komt langs prachtige rotsformaties en rustieke wijngaarden.
Henriette Catharina van Anhalt-Dessau (1637-1708), echtgenote van prins Johann Georg II van Anhalt-Dessau (1627-1693) liet vanaf 1683 slot Oranienbaum bouwen als haar zomerresidentie in de gelijknamige stad (in de huidige deelstaat Saksen-Anhalt). De bouwmeester Cornelis Ryckwaert, die ook uit het geboorteland van de prinses kwam, droeg aanzienlijk bij aan het Nederlandse karakter van het complex. Henriette Catharina bracht een grote kunstcollectie mee naar Anhalt-Dessau. Schilderijen uit dit Oranje-erfgoed zijn nog steeds te zien in Paleis Wörlitz.
Het historische centrum met zijn vakwerkhuizen maakt Hitzacker tot een pittoresk stadje in het noorden van Duitsland. “Een kleine stad met veel charme”, noemde prins Claus (1926-2002), echtgenoot van de voormalige koningin Beatrix, zijn moederstad. Zijn standbeeld voor het raadhuis en de Prins-Claus-kamer in het museum Alte Zollhaus houden hem in herinnering.
In het Dresden Elbland ligt de barokke stad Dresden. Anna van Saksen (1544-1577), de tweede vrouw van Willem van Oranje, werd in het residentieslot Dresden geboren als dochter van de hertog en latere keurvorst Maurits van Saksen. Zij is de moeder van prins Maurits van Oranje, de latere stadhouder die de Spanjaarden versloeg in de beroemde Slag bij Nieuwpoort. Het jachtslot Moritzburg, niet ver van Dresden, is een van de mooiste door water omringde kastelen van Europa. In het stadje Meißen is de grafsteen van Anna van Saksen te vinden. In Meißen vind je ook een wereldberoemde porseleinfabriek en een majestueuze dom.
De Lahnroute
De bijna 250 kilometer lange Lahnroute is een ontspannen manier om door het romantische Lahndal te fietsen.
Hoog boven het Lahndal en de gelijknamige stad torent het kasteel Nassau uit. Sinds 1160 noemde de familie Laurenburg zichzelf graven van Nassau en vanaf dat moment bleef het kasteel in hun bezit. De donjon is van april tot oktober te bezoeken. De trappentoren leidt naar een rondom gelegen galerij met een goed uitzicht over Nassau en de omgeving.
Het sneeuwwitte gravenkasteel Diez in het Lahndal, met zijn torentjes en kantelen, torent hoog boven het oude stadscentrum van Diez uit. In het grote kasteelmuseum is de geschiedenis van de stad als residentie van de Oranjes te zien. De Schulstraße en de Kanalstraße vormen samen de ‘Nederlandse wijk’. Koning Willem Alexander draagt onder andere de titel ‘Graaf van Diez’.
Slot Oranienstein, eveneens in Diez, is gelegen op een rotsplateau boven de Lahn en is omgeven door een park. Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696) liet dit kasteel in de tweede helft van de 17e eeuw bouwen en het staat bekend als het hof van de prinsessen van de dynastie. Er zijn rondleidingen door de barokke zalen mogelijk.
In slot Braunfels werd gravin Amalia van Solms (1602-1675) geboren. Door de onrust van de Dertigjarige Oorlog ging zij in ballingschap in Den Haag, waar ze trouwde met prins Frederik Hendrik van Oranje. Zij ontwikkelde het Nederlandse hof tot een Europees centrum van de kunsten en smeedde banden met de grote vorstenhuizen van Europa.
Dillenburg is de geboortestad van Willem van Oranje (1533-1584). Vanuit zijn ballingschap in kasteel Dillenburg organiseerde hij het Nederlandse verzet tegen Spanje. In 1572 trok hij er met een leger op uit om de Nederlanden te bevrijden.
De 10 Top-rivierroutes
De tien fietsroutes bieden,, alles voor fiets-, rivier- en Duitslandfans: Donau-fietspad, (600 km), Elbe-fietspad (1300 km), Eems-fietspad (385 km), Lahn-fietspad (249 km), Romeinse Lippe-route (479 km), Moezel-fietspad (248 km), Neckartal-fietspad (375 km), Rijn-fietspad (1500 km), Ruhrdal-fietspad (240 km) en de Weser-fietspad (520 km). Ze zijn allemaal van het type ‘medium’ en zijn goed bewegwijzerd. Langs elke route fiets je in een prachtige natuur en langs veel culturele highlights.
Meer informatie: www.riverroutes.de/nl/
Overzichtskaart rivierenroutes
Schloss_Moritzburg (c) Stephan_Böhlig, CCO, Dresden Elbland
Schloss Oranienbaum Gartenreich Dessau-Wörlitz (c) Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH / Lüder Lindau
Dillenburg (c) Jan Bosch
Hitzacker (c) CMR_Isabela_Pacini, TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
Hitzacker (c) CMR_Isabela_Pacini, TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
Schloss Braunfels (c) Lahntal Tourismus
Dit is een origineel bericht van The Dutch and German Connection
Ga naar alle berichten van deze organisatie.