Beleef de herfst in Mecklenburg-Vorpommern: 3 toptips

16 OKT 2024 13:04 | The Dutch and German Connection

Kastelen, kraanvogels en sterren kijken

In Mecklenburg-Vorpommern, in het noordoosten van Duitsland, is deze herfst veel natuur- en ander schoon te bewonderen. De regio staat bekend om zijn kastelen en statige landhuizen, en meerdere daarvan nemen deel aan het romantische festival ‘Schlösserherbst’. De dunbevolkte regio, waar de sterrenhemel nog écht donker is, is ideaal om sterren te gaan kijken, en is ook de plek waar een bijzonder natuurschouwspel te bewonderen is: tot eind oktober strijken er wel 120.000 kraanvogels neer.

Romantik Hotel Gutshaus Ludorf (c) TMV

Kastelen en landhuizen beleven

Er zijn in Mecklenburg-Vorpommern (MV) zo’n 1100 monumentale landhuizen (Gutshäuser). Tegen dit bijzondere decor vindt het festival ‘Schlösserherbst’ plaats. Van 19 oktober tot 3 november 2024 kunnen bezoekers, van de Oostzeekust en het eiland Rügen tot het Mecklenburgse merengebied, genieten van kasteel- en parkrondleidingen, topconcerten, tentoonstellingen en culinaire hoogstandjes. 

De 250e geboortedag van Caspar David Friedrich vormt dit jaar de aanleiding voor vele festiviteiten rond de beroemdste schilder van de Noord-Duitse romantiek. De Schlösserherbst blijft daarbij niet achter. De opening van dit festival vindt plaats in Schloss Ludwigsburg, op een steenworp afstand van Friedrichs geboorteplaats Greifswald, met onder meer een tentoonstelling van werken over Ludwigsburg en de Romantiek. Ook de in 2024 aangesloten Gutshäuser Rakow, Langwitz en Dahlen springen in op het Friedrich-jubileumjaar en de Romantiek met tentoonstellingen en klassieke concerten. En Schloss Schmarsow sluit het festival af met een concertavond waarbij de motieven van Friedrich in muziek vervat zullen worden.

Maar er is in en bij de kastelen en landhuizen nog veel meer te beleven op cultureel én culinair gebied. Bezoekers kunnen er veelal overnachten en genieten van heerlijke herfstmenu’s en regionale specialiteiten.

Meer informatie en alle deelnemende kastelen en landhuizen op www.auf-nach-mv.de/schloesserherbst


Kraanvogels spotten

In de regio strijken tot eind oktober vele duizenden kraanvogels neer. Vooral de regio Darß-Zingster Boddenketen en het eiland Rügen is bij de vogels zeer in trek. Er worden tal van evenementen georganiseerd, uiteraard zo discreet mogelijk, om de majestueuze vogels niet te storen. Zo is er aan het Günzer Meer een uitkijkpost genaamd ‘Kranorama’ en ook in Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft zijn er voor vogelliefhebbers twee uitkijkplekken.

In het Müritz-Nationalpark worden tot 31 oktober dagelijks wandelingen met een gids georganiseerd vanuit het informatiecentrum in Federow.

Meer informatie en overzicht activiteiten met kraanvogels op de website.

Sterren kijken

De herfst is ook de tijd om sterren te kijken, aangezien het al vroeg donker is en dus het hele gezin ervan kan genieten. Op veel plaatsen in MV is er zo weinig lichtvervuiling dat de Melkweg zichtbaar is.

In natuurpark Nossentiner/Schwinzer Heide begint het sterrenkijkseizoen. Het enorme park heeft een extreem lage bevolkingsdichtheid van negen inwoners per vierkante kilometer. Dde voorbereidingen voor de certificering van het natuurpark als ‘sterrenpark’ zijn in volle gang.

Het park biedt diverse activiteiten aan, waaronder roeien in de maneschijn op de Loppiner See, Goldberger See of Woseriner See, en rondleidingen door gecertificeerde sterrengidsen, die ook van alles van de natuur afweten.

Mecklenburg-Vorpommern: de ideale vakantiebestemming voor romantici, rustzoekers en natuurliefhebbers. Meer informatie op www.off-to-mv.com

Fotos boven:

Kraanvogels bij Rügen (c) TMV

Gut Pohnstorf vanuit de lucht (c) TMV

Sterrenhemel bij Schloss Vietgest_01 (c) TMV

Sterrenhemel bij Schloss Vietgest_02 (c) TMV

Sterrenhemel bij Natuurcentrum (c) TMV

Gut Pohnstorf (c) TMV

Wandeling door het park bij Romantik Hotel Gutshaus Ludorf (c) TMV

Beeldmateriaal kunt u hier downloaden: https://shorturl.at/2tsGb Voor aanvullende informatie of meer beeldmateriaal neem graag contact op met Anke Dorenbos via anke@dutch-german-connection.com

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme