Kerstmagie in de negen steden in Nedersaksen

26 SEP 2024 07:52 | The Dutch and German Connection

Volop genieten van de mooiste tijd van het jaar in de Duitse deelstaat

Een betoverende historische setting, een feestelijke sfeer en stijlvolle kraampjes in een van de mooiste kerstmarktregio’s van Duitsland. Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim en Wolfenbüttel bieden samen met de Autostadt in Wolfsburg tal van activiteiten en bezienswaardigheden, ook buiten de feestdagen. Deze steden zijn dichtbij elkaar gelegen en daarmee ideaal voor een rondreis in aanloop naar de kerst.

Foto: Kerstmarkt Hannover (c) Hannover Marketing und Tourismus / Lars Gerhardts

De kerstmarkten in deze negen steden bieden bezoekers volop voorpret in afwachting van kerstmis. In een feestelijke sfeer genieten van de klassieke kerststemming en traditionele waren, midden tussen de idyllische vakwerkhuizen, gevels uit de tijd van de baksteengotiek en prachtige barokke façades. Op deze oogstrelend mooie historische locaties worden bezoekers verleid door de geur van glühwein en lebkuchen, de traditionele Duitse kerstkoekjes. Bezoekers kunnen tijdens een kersttoer op een hoop afwisseling rekenen. Elke kerstmarkt kent zijn eigen charme en unieke bezienswaardigheden. Tal van sfeervolle evenementen ronden het programma-aanbod af. De korte afstanden tussen de negen steden staan garant voor een aangename rondreis. 

Een middeleeuws en een Fins kerstdorp schitteren op de kerstmarkt in het oude stadscentrum van Hannover. En de kerstagenda van de stad is goed gevuld. Twee bijzondere hoogtepunten zijn het wintervarieté in de Herrenhäuser Gärten en de Christmas Garden in de Erlebnis-Zoo Hannover. Het creatieve team van circustheater Roncalli presenteert voor de tweede keer zijn kerstdorp voor het centraal station. (5 november t/m 22 december 2024)

In Göttingen wordt de mooiste tijd van het jaar gevierd rond het middeleeuwse raadhuis en de Johanneskirche. Bezoekers van de kerstmarkt kunnen genieten van worstspecialiteiten van Göttingen, kersthapjes en Göttingens glühbier. Rudi, de sprekende eland, biedt entertainment voor groot en klein. (25 november t/m 29 december 2024).

Ook in Hameln, de stad van de beroemde rattenvanger, hangt de kerstmagie in de lucht. De façade van het Hochzeitshaus wordt omgetoverd tot een adventskalender, terwijl een elf meter hoge piramide op de Lütjenmarkt voor een sfeervolle kerststemming zorgt. Feestelijk versierde houten huisjes nodigen uit tot een wandeling door het historische stadscentrum. Bezoekers kunnen in de Glashütte Hameln hun eigen glasbellen blazen. (25 november t/m 30 december 2024)

Het kerstbos in de UNESCO werelderfgoedstad Goslar in het noordoosten van de Harz is uniek in Duitsland. Meer dan 40 dennenbomen die met tienduizend lichtjes zijn versierd geven de kerstmarkt op de historische marktplaats een heel speciale sfeer. De ‘weihnachtliche Rammelsberg’ in het derde adventsweekend is wel heel bijzonder: het is een ondergrondse kerstmarkt in de voormalige ertsmijnen. (27 november tot 30 december 2024)

In Wolfenbüttelwoonplaats van de Duitse dichter, filosoof en toneelschrijver Lessingzorgen tal van kerstkraampjes, unieke vakwerkhuizen en de stemmige historische sfeer van de stadsmarkt voor een unieke ervaring. Betoverende binnenplaatsen zijn met liefde versierd en bezitten een volstrekt eigen charme. (26 november tot 23 december 2024)

Naast de kunstijsbaan en kerstconcerten is de kerststal met levensgrote figuren een echte trekpleister tijdens de traditionele kerstmarkt op het historische kasteelplein van Braunschweig. De geschiedenis van de markt voert meer dan 500 jaar terug. De overdekte drijvende vlotten op de prachtig verlichte slotgracht zijn een geliefd trefpunt.  (27 november t/m 29 december 2024).

De kerstmarkt van Celle, de stad waar hertogen hun officiële residentie hadden, wordt omringd door het grootste complex van vakwerkhuizen van Europa. De kerstverlichting voorziet de imposante façades van een feestelijke gloed. De combinatie van stijlvolle marktkraampjes, feestelijke verlichting en kerstconcerten bezorgde Celle in 2018 de titel ‘Best Christmas City’. (25 november t/m 29 december 2024).

Het kloppende hart van de kerstmarkt van Hildesheim is de historische marktplaats. Daar wordt een reusachtige kerstpiramide omringd door ambachtelijk vervaardigde houten hutten. De ogen van kinderen gaan stralen wanneer zij hun verlanglijstje naar de Kerstman sturen. Hier bevindt zich namelijk het buitenloket van het kerstpostkantoor Himmelsthür, het oudste van Duitsland. (25 november t/m 28 december 2024)

In Einbeck opent het traditionele kerstdorp opnieuw zijn deuren. Stemmige kerstverlichting voorziet de vakwerkhuisjes in de binnenstad van een magische gloed. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan een veelzijdig aanbod van handwerk en regionale specialiteiten. Het Einbecker winterbokbier mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. (27 november t/m 29 december 2024)

Tip: Een rondreis door de historische steden combineren met een bezoek aan de Autostadt in Wolfsburg. Van eind november tot eind december is dit walhalla van de auto-industrie omgetoverd in een sprookjeswereld van ijs, sneeuw en fonkelende lichtjes. Een ijsbaan met een oppervlak van 4.000 vierkante meter vormt het toneel voor een ijsdisco, sneeuwpret en sleeplezier voor de kinderen en een wintermarkt met liefdevol versierde kraampjes. (8 december 2023 tot 7 januari 2024)

Voor meer informatie: www.9cities.de/kerstmarkten

Foto's boven:

Braunschweig kerstmarkt (c) Braunschweig Stadtmarketing / Phillipp Ziebart

Celle kerstmarkt (c) Celle Tourismus

Einbeck kerstmarkt,(c) Spieker Fotografie

Goslar kerstmarkt (c) Goslar marketing / Michael Abid

Göttingen kerstmarkt (c)Göttingen Tourismus / LarsGerhardts

Hameln kerstmarkt (c) HMT

Hannover kerstmarkt (c) HMTG / Lars Gerhardts

Hildesheim kerstmarkt (c) Hildesheim Marketing / Dirk Bastert

Wolfenbüttel kerstmarkt (c) Stadt Wolfenbüttel / Christian Bierwagen

Autostadt Winterwunderland (c) Autostadt GmbH / Lennard Kuggeler

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme