Ontdek de mooiste rivierfietspaden van Duitsland en fiets langs EK-speelsteden

21 MEI 2024 09:05 | The Dutch & German Connection

De ideale zomercombinatie? Actief Duitsland ontdekken op de fiets, kennismaken met prachtige rivierlandschappen en de Fussbal-sfeer van het EK 2024 proeven. Het kan met een tocht over Duitslands langeafstandsfietspaden die bekende rivieren zoals de Rijn en de Elbe volgen. De rivierstromen voeren dwars door het hart van Duitsland en doorkruisen speelsteden waar na iedere bocht de opwinding van het EK voelbaar is. 

Duitsland is dit jaar het gastland van het EK en het epicentrum van de ongekende voetbalpassie. Van 14 juni tot en met 14 juli belooft het bij onze buren een groot voetbalfeest te worden met fans uit alle hoeken van de wereld die de teams aanmoedigen.  De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op 16 juni tegen Polen in het Volkspark Stadion in Hamburg waar de Elberadweg langs loopt, een van de populairste fietsroutes van Duitsland en Tsjechië. 

Elberadweg, Hamburg © Stefan Kayser

Elberadweg: speelstad Hamburg

Voor de bruisende havenstad Hamburg met de pakhuizen van de Speicherstadt en de Elbphilarhmonie heb je zeker een paar dagen nodig. Na de EK-wedstrijd – hopelijk met winst – kun je nog eens 1300 kilometer op de pedalen afleggen langs de machtige rivier die de stad leven geeft. De Elbe meandert vanaf de Noordzee bij Dresden en Praag tot aan het Riesengebirge en doet unieke natuur aan zoals het UNESCO-biosfeerreservaat 'Flusslandschaft Elbe' en het rotslandschap van Sächsische Schweiz. 

Rheinradweg, Keulen © European Cyclists' Federation, P. Gawandtka

Rheinradweg: speelsteden Köln en Düsseldorf

Maar de rivieren van Duitsland hebben nog meer in petto. Zoals de Rheinradweg die Köln en Düsseldorf aandoet, speelsteden nabij de grens waar de EK-koorts net zo voelbaar is als langs het veld. Deze Radweg met 1500 kilometer aan fietspaden loopt grotendeels door Duitsland en voert je mee van de majestueuze Zwitserse Alpen tot aan de oevers van de Noordzee. Grote metropolen worden afgewisseld met indrukwekkende cultuurlandschappen, prachtige natuur en gemoedelijke dorpen langs de rivierbedding.

RuhrtalRadweg, Brug bij Essen © Maximilian Semsch

RuhrtalRadweg: speelsteden Dortmund en Gelsenkirchen

Voor een andere kennismaking met Duitslands schoonheid en geschiedenis, kies je de RuhrtalRadweg. Dit 240 kilometer lange fietsrivierpad volgt de Ruhr vanaf de oorsprong in het Sauerland tot aan het levendige Duisburg waar het water samenvloeit met de Rijn. De kronkelende loop van de rivier doet Dortmund en Gelsenkirchen aan, speelsteden nabij de Nederlandse grens die zich in EK-sfeer hullen. De tocht is een ADFC-viersterren kwaliteitsroute vol natuur en cultuur die uitnodigt om het Ruhrgebied te ontdekken.

Neckartal-Radweg, Nürtingen © Maximilian Semsch

Neckartal-Radweg: speelstad Stuttgart

Een andere geliefde, ook door de ADFC met vier sterren bekroonde fietsroute, is de Neckartal-Radweg. Deze route slingert zich 375 kilometer lang een weg door Zuid-Duitsland vanuit het Zwarte Woud in Schwenningen tot aan de bruisende steden Heidelberg en Mannheim. Met in het hart van dit alles Stuttgart, de EK-speelstad pal aan het afwisselende rivierfietspad die met trots haar voetbalerfgoed omarmt. Hier komen tradities en moderniteit samen en bepalen wijnbergen het cultuurlandschap.  

Lahnradweg, Bad Ems © Tourismus Verband e.V.

Extra tip: rivierfietspad Lahnradweg  

Nieuw bij de rivierfietspaden is de Lahnradweg waarbij de fietsbanden zoemen over paden langs de oevers van de Lahn, van het rustige Netphen naar de monding van de Rijn bij Koblenz. De 249 kilometers trakteren op groene landschappen, leuke stadjes en ontspannende kuuroorden zoals Bad Ems. 

De andere rivierfietspaden door Duitsland zijn: de Donauradweg (600 km), EmsRadweg (385 km), Mosel-Radweg (248 km), Römer-Lippe-Route (400 km) en Weser-Radweg (520 km). De mooiste rivierfietspaden van Duitsland zijn verzameld op de website www.riverroutes.de/nl

Overzicht van alle rivierfietspaden

Beeldmateriaal kunt u hier uploaden: https://tinyurl.com/rivierfietspadenEK Een korte video over alle rivierroutes kunt u hier vinden: https://youtu.be/_nTn-Q25DAE?si=mg5t9qlwA8XFOAX3 Meer informatie nodig? Neem graag contact op met Anke Dorenbos via anke@dutch-german-connection.com

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme