Fietsvakantie over Duitslands rivierpaden is rondje natuur en reis langs culinair erfgoed

11 SEP 2024 11:03 | The Dutch & German Connection

Kies voor een fietsvakantie in Duitsland een van de rivierfietspaden en volg de stroom van het water van de Moezel, de Eems of de Donau. Maak kennis met natuur, afwisselende landschappen, historische steden en culinaire tradities en regionale specialiteiten. Proost met een Federweisser in de beroemde Moezel-wijngaarden, maak een stop bij biertuinen langs de Donau na een witte worstonbijt en een fiets langs de Eems voor streekpicknick in een kloostertuin en zuivel uit Melkhüskes.

Genieten van een Moezelwijn (c) Mosellandtouristik GmbH, Maximilian Semsch.

Moselradweg geeft het geheim van lokale wijnen prijs

De fietsbanden laten zoeven over de grotendeels vlakke Moselradweg is de manier om de Moezelstreek met zijn wijngaarden en historische dorpen zoals Cochem te leren kennen. De route strekt zich uit over 248 kilometer van Perl tot aan de Deutsches Eck in Koblenz en rijgt meerdere wijngaarden aan elkaar. Dat vraagt om een stop om de lokale wijn te proeven zoals seizoensspecialiteit Federweißer. Deze licht mousserende wijn gemaakt van versgeperste druiven die in de fles blijft fermenteren, wordt vooral in september en oktober gedronken. Mét een traditioneel stuk Zwiebelkuchen, een uienquiche. Bezoek ook de Strausswirtschaften, wijnlokalen. Hangt er een krans buiten of een heksenbezem? Dan staan er vriendelijk geprijsde, lokaal geproduceerde wijnen op het menu met eenvoudige maar goede maaltijden. Een overblijfsel uit de tijd van Karel de Grote. 

Meer over de Moselradweg

Gezelligheid langs de Donauradweg (c) Deutsche Donau Tourismus e.V.

Witte worstontbijt en een Radler tijdens een stop langs de Donau

De gevarieerde Donauradweg is iets meer dan 600 kilometer lang en loopt vanaf de bron naar Passau, ook wel het Venetië van Duitsland. Eenvoudig te fietsen door vlak en deels heuvelachtig landschap in vier of meer dagetaappes. Er valt meer dan genoeg te zien aan kastelen, kloosters en paleizen en veel culinair te beleven. Bij de bierbrouwerijen en biertuinen staat de Radler, een mix van bier en limonade, op het menu. Of een typisch Beiers ontbijt met witte worst als basis voor een fietsdag. Een Beierse volkswijsheid zegt dat de witte worsten om 12 uur de bel niet meer mogen horen luiden en daarom 's morgens gegeten moeten worden. Als Donaufietser mogen ook de linzen met spatzle of huisgemaakte Maultaschen niet ontbreken, in de volksmond ook wel “Herrgottsbscheißerle” genoemd. Volgens de legende werden ze tijdens de vastentijd gemaakt door monniken van het Maulbronn-klooster, die het vlees voor God wilden verbergen. Zoet is er ook in de vorm van de Donauwelle, een cake van licht en donker deeg zoals de golven van de Donau, met zure kersen, botercrème en cacao.

Meer over de Donauradweg

Münsterland_Picknick mand (c) Klostercafé Bentlage

De Eems nodigt uit tot een kloosterpicknick vol streekgerechten

De EmsRadweg volgt met zíjn 385 kilometers de rivier van de Zenne aan de rand van het het Teutoburgerwoud tot aan de Noordzee. Een trip door vijf gevarieerde en aantrekkelijke, vlakke vakantielandschappen. Waaronder het cultuurhistorisch rijke Münsterland, bekend om de waterkastelen, heidevelden en moerasgebieden van het Emsland. Reserveer onderweg tijd voor een pickick in de tuin van Klooster Bentlage in het charmante Rheine inclusief museumbezoek en maak kennis met streekgerechten. Of bezoek het historische Papenbörger Hus in Papenburg voor een traditionele boekweitpannenkoek “Bauckweiten-Janhinnerk” met veenbessen. Dit charmante oude boeren- en kapiteinshuis is het pronkstuk van het von Velen-complex en biedt een kijkje in het welvarende verleden van de regio.Ook leuk: proeven van verse zuivelproducten van de boer in de Melkhüskes langs de route, Westfaals roggebrood van de Enkingsmolen in Emsbüren en Oost-Friese thee met haring in de noordelijke regionen.

Wie een dag voor gemak gaat, kan met de fiets in de trein stappen; langs de route liggen 30 stations. 

Meer over de EmsRadweg

10 rivierfietspaden voor een vakantie langs prachtige rivieren  

De 10 mooiste rivierfietspaden door Duitsland zijn verzameld op de website https://www.riverroutes.de/nl Waaronder de Lahnradweg (249 kilometer) van Netphen naar de monding van de Rijn bij Koblenz. Ook de Römer-Lippe-Route (479 kilometer), de Weser-Radweg (520 kilometer) en de RuhrtalRadweg (240 kilometer) zijn aanraders voor wie Duitsland wil ontdekken met een fietsvakantie. Tot slot zijn daar de de Rheinradweg (1500 kilometer) en de Neckartal-Radweg (375 kilometer) die zich kenmerken door een eeuwenoude wijncultuur en delicatessen op het menu waaronder asperges. Aangenaam overnachten speciaal voor fietsers kan in de Bett+Bike adressen langs de routes.

Copyrights fotos boven:

  1. Overzicht fietspaden
  2. Ostfriesland_Theezeremonie (c) Ostfriesland.travel
  3. Moselradweg Beilstein (c) Mosellandtouristik GmbH, Maximilian Semsch.
  4. Pauze langs de Moselradweg (c) Mosellandtouristik GmbH, Maximilian Semsch
  5. Ontbijt met witte worst (c) Deutsche Donau Tourismus e.V.
  6. Gastvrijheid (c) Deutsche Donau Tourismus e.V.

Een korte video over alle rivierroutes kunt u hier vinden: https://youtu.be/_nTn-Q25DAE?si=mg5t9qlwA8XFOAX3 Meer informatie nodig? Neem graag contact op met Anke Dorenbos via anke@dutch-german-connection.com

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme