Nieuwsflits Mecklenburg-Vorpommern / september 2024

17 SEP 2024 12:26 | The Dutch and German Connection

Nieuwsflits uit Mecklenburg-Vorpommern met de volgende onderwerpen:

  • Stettiner Haff: een verborgen juweeltje voor natuurliefhebber
  • Zeemuseum in Stralsund heropend na modernisering
  • Fietsen op het mooiste stuk van de Oostzeefietsroute / Nieuw: overnachten in een voormalig jeugddetentiecentrum
  • Kröpi, kiten en kustbos: hanzestad Rostock is een jongerenmagneet
  • Gravelen in het Mecklenburgse merengebied

Stettiner Haff: een verborgen juweeltje voor natuurliefhebber

Baanbrekende initiatieven maken inclusief ecotoerisme mogelijk

Foto: Stettiner Haff © TMV/Gross

Baanbrekende initiatieven maken inclusief ecotoerisme mogelijk

Het natuurpark Stettiner Haff ligt op veilige afstand van de massale toeristenstromen in de dunbevolkte deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en is momenteel alleen nog bekend bij de echte natuurfanaten. De regio heeft de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt dankzij forse investeringen in projecten zoals de nieuwe 300 kilometer lange fietsroute ‘Stettiner Haff Rundweg’. Dit valt terug te zien aan de prijzen en onderscheidingen die verschillende projecten recentelijk in de wacht hebben gesleept, zegt Sven Köppert, projectmanager bij VVV Vorpommern. “Desondanks blijven rust en verbondenheid met de natuur typerend voor de regio.” Lees HIER meer.

Zeemuseum in Stralsund heropend na modernisering

Foto: Meeresmuseum © Anke Neumeister/Deutsches Meeresmuseum

Groot aquarium met Caribisch rif vanaf de herfst open voor bezoekers

Na een ingrijpende modernisering die vier jaar duurde, is het zeemuseum in de oude binnenstad van Stralsund sinds juli van dit jaar weer open voor bezoekers. Meteen bij aankomst worden de gasten verrast door een indrukwekkende multimediapresentatie in het hart van de voormalige Catharinakerk. “Een digitale school sardines wordt opgejaagd door levensgrote modellen van een Brydewalvis, een zeilvis, haaien, dolfijnen en Kaapse jan-van-genten”, vertelt de woordvoerster van het museum, Almut Neumeister. Daarop volgt een tentoonstelling rond bepaalde thema’s: de ontwikkeling van het leven uit de zee, de mens en de zee, de diversiteit van het zeeleven en de visserij. Lees HIER meer.

Van Oostzeebadplaats Boltenhagen tot UNESCO-stad Wismar


Foto:  Ostseeküstenradweg © TMV/Süß

Fietsen op het mooiste stuk van de Oostzeefietsroute / Nieuw: overnachten in een voormalig jeugddetentiecentrum

De Vereniging van Mecklenburgse Oostzeebadplaatsen wil fietsers graag laten warmlopen voor het maken van dagtochten langs de ‘Ostseeküstenradweg’. En met reden: het stuk van 30 kilometer tussen de Oostzeebadplaats Boltenhagen en de Hanzestad Wismar langs de Baai van Wismar, met z’n contrasten tussen stad en strand, kan op deze langeafstandsfietsroute worden beschouwd als het neusje van de zalm. De route die bij Flensburg in Sleeswijk-Holstein begint en helemaal tot de Poolse grens op het eiland Usedom leidt, is alleen al in Duitsland zo’n 1100 kilometer lang. En er zijn nu twee gloednieuwe hostels voor wie in de regio wil verblijven, vertelt Anett Bierholz, directeur van de vereniging. Lees HIER meer.

Kröpi, kiten en kustbos: hanzestad Rostock is een jongerenmagneet

Foto: Rost Dommel 2024 (c) TZRW

De GästeCard voorziet in gratis openbaar vervoer naar alle culturele hoogtepunten

De 806 jaar oude Hanze- en universiteitsstad Rostock heeft zich ontwikkeld tot een trefpunt voor jongeren dat tot ver over de grenzen bekend is. “Dit is voor een groot deel te danken aan de jonge en creatieve universiteitsscene”, zegt Moritz Naumann van het VVV Rostock & Warnemünde stellig. Rostock is met circa 208.000 inwoners met afstand de grootste stad van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Er staan bijna 13.000 studenten ingeschreven. Lees HIER meer.

Gravelen in het Mecklenburgse merengebied

Foto: Gravelen in het Het Mecklenburgse merenplateau © 1000seen.de

Speciale routes voor trendsport uitgestippeld

Het Mecklenburgse merenplateau is bijzonder geschikt voor ‘gravelen’ en daarop wordt gretig ingesprongen. ‘Gravelbiken’ ofwel kortweg ‘gravelen’ is een relatief nieuwe discipline binnen de wielersport waarbij elementen uit wielrennen, mountainbiken en cyclocross samenkomen. “Deze trendsport, waarbij vooral op grind- en bospaden wordt gereden, wordt ook bij ons steeds populairder”, zegt Christin Drühl van het VVV Mecklenburgische Seenplatte. Lees HIER meer.

Meer informatie over Mecklenburg-Vorpommern op www.off-to-mv.com

Afbeeldingen of meer informatie nodig? Neem graag contact op met anke@dutch-german-connection.com

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme