Op vrijdag 2 september van 13:00 tot 14:00 uur geven kookboeken-schrijfster en oprichter van Ecostoof, Iris van de Graaf en sommelier Joop van Merbel, voormalig manager van het Okura Hotel en vaste vrijwillige kok in The Green House van Floriade, een demonstratie duurzaam koken en energie besparen. Het event vindt plaats in The Green House op de Floriade. 30 procent gas of elektriciteit besparen is mogelijk door de eeuwenoude techniek van isolatie- koken toe te passen. Als de ingrediënten kort worden opgekookt en daarna de warmte wordt geïsoleerd, gaart het eten vanzelf, zonder dat er nog energie aan hoeft te worden toegevoegd. Van de Graaf en Van Merbel demonstreren met de EcoStoof de techniek van isolatie-koken en gebruiken daarbij uitsluitend plantaardige ingrediënten uit The Green House. Ondertussen betrekken zij het publiek bij de diverse aspecten van duurzaam koken. Na afloop kunnen de deelnemers genieten van een proeverij.
J
Joop van Merbel met de EcoStoof in The Green House bij Floriade
Sinds de opening van Floriade op 14 april is Joop van Merbel dagelijks te vinden midden in The Green House. Hij startte de Growers Kitchen op en bereidt ter plekke heerlijke gerechten met groenten en fruit uit The Green House van speciale seizoensproducten. Zo presenteert hij bijvoorbeeld verrassende slasoep of een ratatouille uit de EcoStoof. Van Merbel kent de techniek van isolatie-koken van huis uit:
“Mijn moeder deed vroeger de aardappels altijd onder de dekens”
Impact van voeding
De hele voedselketen veroorzaakt op jaarbasis voor 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens de Sustainable Development Goals moeten we 45% minder CO2 uitstoten in 2030. Om bij te dragen aan het behalen van deze doelstelling zou een gemiddelde avondmaaltijd maximaal 930 gram CO2 uitstoot moeten veroorzaken. Met isolatie-koken wordt gemiddeld 240 gram CO2 uitstoot per maaltijd bespaard. Dat is 33% minder CO2 uitstoot dan koken zonder isolatie.
https://www.un.org/sustainabledevelopment/climate-change/
Geschiedenis van isolatie-koken
De primitiefste vorm van isolatie-koken is een gat in de grond, waarin plaats is voor isolatiemateriaal en een kookpot. De Maori’s noemen het een Hangi. In Europa ontstond vanaf circa 1900 de hooikist. In zijn oorspronkelijke vorm was het een houten kist gevuld met hooi, waarin ruimte was uitgespaard voor één of meerdere pannen. Charlotte Kleyn beschrijft in een artikel voor het Allard Pierson Museum het gebruik van de hooikist: https://allardpierson.nl/blog/ crisiskoken-de-hooikist/
Je kunt ook een kookpot in een slaapzak of een deken wikkelen, een methode die soms door kampeerders wordt toegepast. Een speciaal ontworpen product zoals de EcoStoof biedt evenwel een hogere efficiëntie en is handiger in gebruik.
Dit is een origineel bericht van Ecostoof
Ga naar alle berichten van deze organisatie.