Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit

05 JUL 2021 15:53 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit

Zijne Majesteit de Koning reikt woensdagmiddag 14 juli de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Drie jonge kunstenaars worden onderscheiden en ontvangen elk een bedrag van 9.000 euro. Na de uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de werken van de winnaars en de andere genomineerden te zien zijn.

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en bestaat dit jaar 150 jaar. Het is daarmee één van de oudste kunstprijzen van Nederland. Koning Willem-Alexander zet de traditie van de uitreiking sinds 2013 voort. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen meedingen.

Dit jaar zonden 566 kunstenaars werken in. De jury koos daaruit de volgende vijftien genomineerden: Kenneth Aidoo, Rinella Alfonso, Dewy Elsinga, Ricardo van Eyk, Maxime Favre, Philipp Gufler, Mariska Koolen, Alexandra Phillips, Axel Roy, Hend Samir, Thijs Segers, Kaili Smith, Clemence de La Tour du Pin, Cyrill Rafael Vasilyev en Lotte Wieringa. De winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 worden door de Koning op woensdagmiddag 14 juli bekend gemaakt.

De jury van de Koninklijke Prijs 2021 bestaat uit: Paula van den Bosch (voorzitter), Heske ten Cate, Zippora Elders, Brian Elstak, Marc Mulders, Sam Samiee en Maaike Schoorel.

De tentoonstelling Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 is te zien van 15 juli tot en met 3  oktober in de galerijen van het Koninklijk Paleis. Dit is gelijktijdig met de jubileumtentoonstelling ‘Grensverkenners, Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 150 jaar’ die de Koning na de prijsuitreiking samen met H.K.H. Prinses Beatrix opent.

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie) Let op: er rust een embargo op het bekendmaken van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021 tot woensdag 14 juli 15.30 uur. De namen van de winnaars en het beeldmateriaal worden onder dit embargo gedeeld met de pers. U kunt hiervoor contact opnemen met Niels Breukers, Koninklijk Paleis Amsterdam, n.breukers@dkh.nl. In afstemming met de betrokken organisaties zijn maatregelen getroffen om de uitreiking in aangepaste vorm te kunnen laten plaatsvinden, waarbij de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht worden genomen. Om die reden geldt voor media een beperkte toelatingsregeling. Geaccrediteerde media ontvangen na sluiting van de accreditatie een programma met nadere informatie. Mocht uw accreditatieverzoek niet worden gehonoreerd, verzoeken we u ook niet aanwezig te zijn. Aankomsttijd: 14.30 uur. Accreditatie is mogelijk tot uiterlijk donderdag 8 juli 16.00 uur per e-mail naar rvd.pers.kh@minaz.nl onder vermelding van naam, medium en functie. Als u geaccrediteerd bent ontvangt u uiterlijk vrijdagochtend 9 juli het persprogramma en uitleg over de dan geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus. Voorbezichtiging voor pers op dinsdag 13 juli vanaf 14.00 uur. Accreditatie is mogelijk tot uiterlijk maandag 12 juli 12.00 uur per e-mail naar n.breukers@dkh.nl onder vermelding van naam, medium en functie. Voor meer informatie over prijswinnaars en tentoonstelling Koninklijk Paleis Amsterdam Niels Breukers 020-5226157 n.breukers@dkh.nl www.koninklijkeprijs.nl  www.paleisamsterdam.nl www.facebook.com/paleisamsterdam www.twitter.com/paleisamsterdam www.instagram/paleisamsterdam   Rijksvoorlichtingsdienst 070 – 3564142 www.koninklijkhuis.nl www.youtube.com/koninklijkhuis www.facebook.com/hetkoninklijkhuis www.twitter.com/koninklijkhuis www.instagram.com/koninklijkhuis

Meer binnen deze rubriek