Splinter Chabot slaat eerste 50 jaar erkenning COC Vijfje

27 SEP 2023 14:04 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Amsterdam – Vandaag hebben Splinter Chabot het eerste 50 jaar erkenning COC Vijfje geslagen. De eerste slag vond plaats in Hotel Mercier aan de Amsterdamse Rozenstraat, waar jarenlang het landelijk hoofdkwartier van de organisatie gevestigd was. De herdenkingsmunt is ontworpen door Coen van Ham en is geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt is verkrijgbaar op www.knm.nl. 

“Ik kan meer mezelf zijn, door wat het COC heeft bewerkstelligd. En nu is het onze taak om weer meer vrijheid te creëren voor de generaties ná ons, zodat ook zij hand-in-hand, knuffelt en verliefd het leven kunnen leiden dat ze willen leiden. 50 jaar COC erkenning, en gelukkig gaan ze door! Net zolang totdat iedereen overal zichtbaar zichzelf kan zijn!”

-Splinter Chabot

‘We beschouwen de munt als een prachtige blijk van erkenning’, aldus Astrid Oosenbrug en Marie Ricardo, voorzitter respectievelijk directeur van COC Nederland die de eerste munt in ontvangst namen. ‘Erkenning voor het COC als organisatie, voor wat we samen voor de regenbooggemeenschap hebben bereikt en voor het werk dat nog gedaan moet worden op weg naar een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn’. 

eerste slag coc vijfje

© Maartje Kuperus

Driemaal is scheepsrecht

COC is de oudste, nog bestaande LHBTI+ beweging ter wereld. De organisatie zet zich in voor belangenbehartiging, gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (LHBTI+). Hoewel het COC al meerdere keren de aanvraag voor het ontvangen van rechtspersoonlijkheid indient, wordt deze tot twee keer toe afgewezen vanwege weerstand uit Den Haag. Een derde poging heeft wel succes: op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘koninklijke goedkeuring’ van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel: het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.

Ontwerp

De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt is ontworpen door Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkelingen die Nederland mede dankzij het COC heeft gezet. De munt is ontworpen als dwarrelende confetti: de verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt. De herdenkingsmunt is direct verkrijgbaar via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. 

Rozenstraat

Het hoofdkwartier van COC Nederland was jarenlang gevestigd aan de Amsterdamse Rozenstraat, waar zich nu Hotel Mercier bevindt en waar de eerste herdenkingsmunt wordt geslagen. Vanuit het pand aan de Rozenstraat coördineerde de organisatie lokale, nationale en internationale activiteiten. Bovendien is het pand voor veel mensen nog altijd het gezicht van het COC vanwege de vele clubavonden en andere activiteiten die er plaatsvonden. Het regionale COC Amsterdam en omstreken houdt op deze locatie nog altijd kantoor.   

 

Hoge resolutie-beeldmateriaal van de COC uitgiften kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/share/view/s3665c347b1274ac682d589b5e97280e6/fo5f3f86-c837-423e-986c-f38386302920 Over de Koninklijke Nederlandse Munt Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten. Voor vragen over de herdenkingsmunt kunt u contact opnemen me Danielle Ranzijn: danielle.ranzijn@royaldutchmint.com of tel: +31 (0)6 53 31 22 73 COC Nederland Het COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. De organisatie verbindt de regenboogbeweging en komt op voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor alle lhbti+ personen. Voor vragen over COC kunt u contact opnemen met COC Nederland: tel. 020 – 6234596

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws