Zomerse warmte met hoge zonkracht na het weekend

22 JUN 2024 08:36 | Weeronline

Na een ronduit koel en wisselvallig verloop van de eerste weken van juni staan er eindelijk zomerse taferelen op het programma. Dit weekend staat al in het teken van een weersverbetering. De droge momenten overheersen en vooral zondag schijnt de zon vaak. Daarbij loopt de temperatuur al wat op met maxima die op zondag uitkomen tussen 20 en 24 graden. Na het weekend wordt het erg zonnig met op grote schaal 25 tot 28 graden. De zon is fel met zonkracht 7 en in het zuiden zonkracht 7 of 8. Vanaf woensdagavond neemt de kans op (onweers)buien toe. De dagen daarna is het minder warm, maar wel drukkend door vochtigere lucht.

Vorig jaar beleefden we de warmste en zonnigste junimaand ooit gemeten. Van hitte-protocollen op festivals tot afgelaste sportevenementen. Tropische temperaturen waren toen allesbehalve een uitzondering. Hoe anders is dat dit jaar! Tot nu toe verloopt juni namelijk aan de frisse kant en daarnaast is het kletsnat in grote delen van het land.

Dat natte weer is overigens niet iets van alleen deze junimaand. Het is eigenlijk al acht maanden aaneengesloten veel te nat in ons land. Vooral de afgelopen maanden is het extreem nat geweest wat geregeld wateroverlast veroorzaakte. De weersverbetering die eraan zit te komen zal veel mensen dus goed gaan doen.

Prima buitenweer dit weekend

Dit weekend staat al in het teken van een flinke weersverbetering. De droge momenten overheersen en de zon schijnt geregeld. Daarbij wordt het zaterdag 18 tot 20 graden en zondag liggen de maxima met 20 tot 23 graden al een stuk hoger.

Zeer zonnig zomerweer

Zondag is het al heel aangenaam weer, maar na het weekend krijgen we een aantal zomerse dag met veel zon. Maandag wordt het 22 of 23 graden in de kustgebieden tot lokaal 26 graden in het zuidoosten. Dinsdag en woensdag kunnen we zomerse waarden verwachten van 25 tot 28 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 29 graden worden en komt de temperatuur mogelijk nog in de buurt van de 30 graden.

Woensdagavond neemt in de zuiden de kans op een bui toe. De dagen daarna ontstaan af en toe buien en wordt het met 22 tot 27 graden minder warm. De wind draait naar het zuidwesten en voert vochtigere lucht aan. Hierdoor kan het drukkend aanvoelen.

Hoge zonkracht en veel hooikoortsklachten

De zon staat deze periode het hoogst aan de hemel en dagelijks wordt daarom met gemak zonkracht 7 gehaald. In het zuiden is het zonkracht 7 of 8. Insmeren is dan zeker aan te raden, want een onbeschermde huid kan binnen 15 minuten verbanden.

Ook de hooikoortsklachten kunnen de komende tijd flink toenemen. De hogere temperaturen en veel zon zijn ideaal voor pollenproductie. Bovendien zorgt het vocht van de vele regen van de afgelopen tijd alleen maar voor een opleving van de pollenproductie. 

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/22-6-2024-eindelijk-zomerse-taferelen-op-komst

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws