'Politiek moet netbeheerders voorrang geven bij stikstofvergunningen'

14 FEB 2024 09:39 | Windkracht 5
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bram Straten

Aanleiding:
Onderzoek biedt hoop voor versnelde stikstofvergunning voor energie-infrastructuur | Energeia

Het is goed voor de energietransitie om netbeheerders die bouwen aan infrastructuur voor groene energie voorrang te geven bij het verlenen van stikstofvergunningen. Die bouw geeft eenmalig stikstofuitstoot, maar dat betaalt zich binnen drie tot negen jaar terug. 

De energietransitie op slot zetten door net-uitbreidingsprojecten stil te leggen, heeft per saldo een averechts effect. Dat staat in het rapport ‘Onderzoek samenhang Energietransitie & Stikstof in de industrie’ van onderzoeksbureau De Essentie.

Door het stilleggen van de bouw van extra infrastructuur kan de zware industrie langer op fossiele energie blijven teren. Daar schieten we niets mee op. 

Deze conclusie is belangrijk omdat er in Nederland dusdanig veel belangen zijn dat niet alles meer tegelijk kan. We hebben de neiging om alles in een poldermodel op te lossen, maar op dit moment is meer directief leiderschap nodig. In tijden van crisis moeten keuzes worden gemaakt; dit is zo’n crisis. De politiek moet voorrang geven aan projecten die zichzelf op stikstofuitstoot terugverdienen en dus onderscheid maken in het verstrekken van bouwvergunningen. Laat netbeheerders doorbouwen en zet het land niet onnodig verder op slot. 

De politiek moet nu laten zien dat zij in staat is vanuit visie te opereren en verder te kijken dan morgen. De uitbreiding van het stroomnet is cruciaal vanuit veel oogpunten: van vestigingsklimaat voor ondernemers tot de verduurzaming van woningen en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. 

Bram Straten is energie-expert en senior manager bij Windkracht 5.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid