Honderden honden op de bres voor soortgenoten

23 SEP 2022 17:34 | Koninklijke Hondenbescherming

Op zondag 2 oktober, in het weekend voorafgaand aan Werelddierendag, lopen honderden honden met hun baasjes mee aan de Honden voor Honden Loop van de Koninklijke Hondenbescherming. Door het lopen van een avontuurlijke route van 5 of 10 kilometer halen de honden zoveel mogelijk geld op voor honden waarmee het minder goed gesteld is.

Naar schatting worden dagelijks nog altijd zo'n 550 honden verwaarloosd en mishandeld. “Sinds begin dit jaar is het aantal honden dat wij met spoed hebben opgevangen meer dan verdubbeld. De nood is hoog, dus elke euro die deze honden voor hun soortgenoten ophalen, is ongelooflijk welkom,” licht directeur Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming toe.

Het is de tweede keer dat de Honden voor Honden Loop wordt gehouden. Vorig jaar liepen ongeveer 200 honden mee en werd het evenement gehouden bij het Erkemederstrand. Dit jaar vindt de loop plaats op het landgoed van Kasteel Groeneveld in Baarn. “Het landgoed is goed toegankelijk en een plezier voor zowel mens als dier. Er zijn leuke afwisselende routes en we hebben ook ruimte voor een mini-festivalterrein, waar we alle bezoekers ook wat extra's kunnen bieden.”

Bekende hondenvrienden

Tijdens het evenement is ook een aantal bekende hondenliefhebbers aanwezig, zoals schrijver Arthur Japin en presentatrices Evelien de Bruijn en Chimène van Oosterhout. Voor honden zijn er naast de wandeling verschillende belevenissen. En voor de begeleiders is er een festivalterrein met kraampjes en activiteiten, zoals een workshop van een van Nederlands bekendste hondencoaches, Jeroen Oomen. Ook is er een loterij met prachtige prijzen.

Oude en kwetsbare honden

De Koninklijke Hondenbescherming vangt al 25 jaar oudere en kwetsbare honden op, die niet in een regulier asiel terecht kunnen. Deze honden hebben doorgaans meer verzorging en medische hulp nodig. De opbrengst van de Honden voor Honden Loop is bedoeld voor honden zoals Sarita. Verfomfaaid, schichtig en vervuild trof de politie het hondje aan in een klein donker huis in de Randstad, te midden van metershoog opgestapelde dozen. Geen mens wist van haar bestaan. Haar baasje kwam in de crisisopvang terecht en Sarita ging naar een van onze seniorenhuizen. Na weken intensieve zorg vonden we snel een nieuw thuis voor haar. Ze gaat nu als Cheeta door het leven.

Meer binnen de rubriek Dieren