Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 op zoek naar getalenteerde kunstenaars

07 JAN 2022 07:00 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Alle in Nederland woonachtige beeldend kunstenaars onder de 35 jaar worden uitgenodigd om werk in te zenden voor de 151ste editie van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Deze prijs is in het leven geroepen om jonge kunstenaars te stimuleren.

De prijs wordt op 7 oktober a.s. uitgereikt door Zijne Majesteit de Koning in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Tevens opent daar dan ook de tentoonstelling met werken van de winnaars en van de overige genomineerden.

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is bedoeld om jonge schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. Getalenteerde kunstenaars ontvangen bijzondere aandacht en worden gestimuleerd zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Deze aanmoedigingsprijs heeft zich in de afgelopen 151 jaar ontwikkeld tot een ware traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst.

[De Prijs is] een aanmoediging, geen oeuvreprijs. Bedoeld voor kunstenaars die nog volop in ontwikkeling zijn en daardoor een steun in de rug goed kunnen gebruiken. […] Iedere jonge kunstenaar die in Nederland werkzaam is kan meedoen, ongeacht opleiding of achtergrond. Dat maakt deze prijs zo benaderbaar en inclusief.’ aldus Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in zijn toespraak bij de uitreiking van de Prijs in juli 2021.

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 bestaat uit: Paula van den Bosch (voorzitter), Heske ten Cate, Zippora Elders, Brian Elstak, Marc Mulders, Sam Samiee en Maaike Schoorel.

Over de prijs

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en is daarmee een van de oudste Prijzen voor schilderkunst in Nederland. De Prijs werd uitgereikt aan later toonaangevende kunstenaars, zoals Jan Toorop (1887), Jan Sluijters (1904), Jan Dibbets (1974), Natasja Kensmil (1998), Raquel van Haver (2018).

Inzenden kan t/m 31 maart 2022.  Informatie over o.a. deelname staat op www.koninklijkeprijs.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Boudewijn Kooij, Communicatie en marketing van het Koninklijk Paleis Amsterdam Tel 06 10 93 2165 Email b.kooij@dkh.nl

Meer binnen de rubriek Schilderkunst en schone kunsten