Het kabinet besloot vandaag dat studenten in het hoger beroepsonderwijs vanaf maandag 26 april weer ongeveer één keer per week fysiek onderwijs kunnen volgen. Voor hogescholen betekent het een eerste stap in de verdere openstelling voor onderwijs en ontmoetingen met medestudenten. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Dit is waar we al zo lang naar toeleven. Na ruim vier maanden grotendeels online onderwijs, staan studenten, docenten en medewerkers in het hbo te trappelen elkaar weer op de campus te ontmoeten.”
Maatregelen
Sinds 16 december 2020 bieden hogescholen vooral online onderwijs aan. Uitzonderingen daarop waren praktijklessen, examens, tentamens en de begeleiding van kwetsbare studenten. Per 26 april schalen hogescholen hun fysieke onderwijs verder op. Daarbij blijven de basismaatregelen gelden, zoals 1,5 meter afstand houden en het verplicht dragen van een mondkapje. Ook de afspraken die het hoger onderwijs maakte met de openbaar vervoersbedrijven blijven van kracht. Ook kunnen studenten en medewerkers vanaf begin mei gratis zelftesten aanvragen via een landelijke portal of via de hogeschool. Limmen: “De zelftesten zijn vrijwillig en een negatieve uitslag is geen toegangsbewijs tot de collegezaal. We gaan studenten aanmoedigen de zelftesten te gebruiken om zo zicht te houden op de verspreiding van het coronavirus.”
Perspectief na de zomer
Hoewel het opschalen van fysiek onderwijs per 26 april een belangrijke stap is, zal veel onderwijs nog steeds online plaatsvinden. Limmen: “Nu er steeds meer mensen gevaccineerd worden is de hoop dat het nieuwe studiejaar na de zomer meer mogelijkheden biedt voor het hoger onderwijs.”
Dit is een origineel bericht van Vereniging Hogescholen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.