“De coalitiepartijen hebben ambitieuze plannen gepresenteerd die passen bij de uitdagingen waar we als Nederland voor staan.” Dat is de eerste reactie van Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen op het vandaag gepubliceerde coalitieakkoord. Limmen: “Maar voor het hbo biedt het coalitieakkoord nog weinig houvast. Er moet nog veel worden uitgewerkt en onderbouwd. Zo is onduidelijk wat de precieze investeringsambities zijn op het gebied van praktijkgericht onderzoek in het hbo. Voor wat betreft om- en bijscholing lijken deze ambities in ieder geval beperkt. Hierover gaan we graag snel in gesprek met de nieuwe bewindspersonen.”
Leenstelsel
Het coalitieakkoord voorziet in het afschaffen van het leenstelsel per studiejaar 2023/2024. Limmen: “Het is goed dat hiermee een mogelijke drempel wordt weggenomen om een hbo-studie te gaan doen. We hebben die jonge professionals allemaal hard nodig in de ziekenhuizen, voor de klas en in de techniek.” Het is belangrijk dat het kabinet heeft aangegeven dat de investeringen die hogescholen doen in onderwijskwaliteit ongemoeid blijven. Die geven een aantoonbare impuls aan de onderwijskwaliteit en zijn hard nodig om het beste onderwijs aan studenten te kunnen blijven geven.
Praktijkgericht onderzoek
Het nieuwe kabinet wil flink investeren in onderzoek en innovatie. Dat sluit goed aan bij de extra investeringen in praktijkgericht onderzoek die nodig zijn. Limmen: “Hogescholen gaan ervan dat het nieuwe kabinet het belang van praktijkgericht onderzoek onderkent. We weten nu niet welk -met name structureel- bedrag hieraan gekoppeld is, daar willen we graag snel duidelijkheid over zodat hogescholen houvast krijgen.” Met praktijkgericht onderzoek zorgt het hbo ervoor dat het onderwijs goed blijft aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt. Maar met de huidige, voornamelijk projectgebonden financiering hebben hogescholen de grenzen van hun kennisfunctie bereikt. Een structurele extra financiering vanuit de eerste geldstroom oplopend naar €240 miljoen per jaar is nodig om praktijkgericht onderzoek duurzaam te verankeren in ons onderwijs.
Investeren in lerarenopleidingen
Hogescholen vinden het heel belangrijk dat fors wordt geïnvesteerd in onderwijs, en in het bijzonder in leraren en lerarenopleidingen. Daarom is het goed om te zien dat het kabinet inzet op het vergroten van de instroom van nieuwe leraren en het verbeteren van het beroepsbeeld, zoals ook in het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleiding wordt bepleit. Door middel van extra investeringen en ruimte voor specialisatie en verdieping, zullen de lerarenopleidingen tevens een extra impuls krijgen. Limmen: “In het hbo worden veruit de meeste leraren opgeleid dus investeren in meer goede leraren begint op onze lerarenopleidingen.”
Om- en bijscholing
De hogescholen zijn positief over het bevorderen van om- en bijscholing via leerrechten voor werkende Nederlanders. Limmen: “Maar de financiële investeringen van het kabinet op dit punt hadden echt ambitieuzer gemogen. De coronacrisis heeft laten zien dat de arbeidsmobiliteit van werkende Nederlanders ontzettend belangrijk is. Wat eens een groeisector was, kan een tekort aan arbeidsplaatsen krijgen. Juist dan is het belangrijk dat professionals met maatwerk een goede overstap kunnen maken. Hogescholen hebben de ideeën en de mogelijkheden om hier concreet nog veel meer invulling aan te geven.”
Dit is een origineel bericht van Vereniging Hogescholen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.