Polarisatie in de polder. Nieuw boek belicht positieve kanten van polarisatie

21 SEP 2022 09:16 | Uitgeverij Eburon

Avondklokrellen. Klimaatgekkies. Brexit. Harde discussies in talkshows en parlement. In Nederland maar ook daarbuiten zien we een toenemende polarisatie. Mensen staan steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar.

Is de polarisatie zoals we die nu meemaken uitzonderlijk? Is er sprake van diep maatschappelijk onbehagen of moeten we er niet al te zenuwachtig over doen? En hoe kunnen we het best omgaan met polarisatie?

Door de groeiende belangenconflicten kan de democratische rechtsstaat worden aangetast. Sociale cohesie en het vertrouwen in maatschappelijke instituties worden ondergraven. De bereidheid om antidemocratische maatregelen te accepteren neemt toe.

Maar is polarisatie altijd negatief? Kan polarisatie niet evengoed tot nieuwe invalshoeken en creatieve oplossingen voor moeilijke problemen leiden? Bovendien zijn tegenstellingen en meningsverschillen niet alleen onvermijdelijk maar ook kenmerkend voor een democratische rechtsstaat.

Vandaar dat het nieuwe boek Polarisatie en perspectief niet alleen inzoomt op de oorzaken en effecten van polarisatie, maar ook op de vraag wat polarisatie precies is en hoeveel polarisatie een democratische rechtsstaat kan verdragen.

De bundel staat onder redactie van Frank van den Heuvel, onder meer directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie, en Ronald Tinnevelt, hoogleraar rechtsfilosofie. Op donderdag 29 september wordt het boek gepresenteerd in Paradox, Tilburg, tijdens het symposium met de titel "Polarisatie in de polder".

Het boek Polarisatie en Perspectief: Laveren tussen lastige vraagstukken en lange tenen verschijnt bij Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-94-6301-417-5, paperback, 180 pagina's. Winkelprijs € 19,90. Polarisatie en Perspectief verschijnt in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap, Jaargang 110, aflevering 1.

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten